PTT: Ravintoloiden sulkeminen vaikuttaa koko elintarvikeketjun rahavirtoihin – teollisuus on sopeutunut hyvin

Koronakriisi

Koronakriisin aikana elintarviketeollisuuden on joka päivä pystyttävä keräämään lähes viiden miljoonan euron edestä aikaisemmin ravintoloista tullutta liikevaihtoa kaupasta tai muualta.

Asiasta kirjoittaa Pellervon taloustutkimuksen (PTT) maa- ja elintarviketalouden tutkimusjohtaja Hanna Karikallio blogissaan.

PTT:n maa- ja elintarviketalouden tutkimusryhmän laskelmien mukaan joka päivä 14-16,5 prosenttia teollisuuden ja 8-11 prosenttia maatalouden rahavirroista, jotka aikaisemmin tulivat ravintolaruuan kulutuksesta, täytyy nyt ansaita jostain muualta.

Karimäen mukaan tilanteeseen sopeutuminen on onnistunut hyvin: teollisuus on pystynyt vastaanottamaan raaka-aineen maataloudesta ja pakkaamaan sen.

– Teollisuuden ketteryydestä vastata haastavaan tilanteeseen kertoo myös se, että monet yritykset ovat alkaneet myydä horeca-sektorille tarkoitettuja tuotteita kuluttajille suoraan tehtailta. Vaikka kyseinen myynti ei kasvata elintarviketeollisuuden voittoja, on sillä merkittävä vaikutus ruokahävikin pienentämiseen.

Karikallion mukaan ongelmia aiheutuu kuitenkin esimerkiksi sille kotimaisen elintarviketeollisuuden viennille, joka kohdistuu joko suoraan ravintolasektorille tai ulkomaiseen teollisuuteen, jonka tärkeä asiakas ravintolasektori on.

–  Esimerkiksi suomalaista voita käytetään Ranskassa croissantien leivonnassa. Kahviloiden sulkeuduttua croissantien myynti ja suomalaisen voin kysyntä on laskenut.

Karikallion mukaan asiakasmäärien rajoittaminen ja kesän suurten tapahtumien ja juhlien peruuntuminen iskee lujaa myös ravintoloihin.

– On selvää, että ravintola-alalle vähintään koko loppuvuosi tulee olemaan haastava. Paluu normaaliin arkeen tapahtuu yhteiskunnassa hitaasti ja ravintoloille erityisen tärkeä turismi loistaa vielä pitkään poissaolollaan.

Ravintola-alan ongelmat tulevat Karikallion mukaan heijastumaan kauan koko elintarvikeketjuun ja erityisesti elintarviketeollisuuteen.

– Ongelmia kohtaavat erityisesti sekä ne tuottajat että teollisuusyritykset, joiden ensisijainen asiakas on ravintolasektori ja joille pääsy kauppojen hyllyille on vaikeaa. Ravintoloiden haasteet voivatkin viedä konkurssiin ravintoloiden lisäksi yksittäisiä elintarviketeollisuusyrityksiä sekä ajaa tuottajia vaikeuksiin.

Karikallio muistuttaa, että elintarvikesektoria on ravisteltu monella tapaa aikaisemminkin.

– Nykyinen tilanne osoittaa, että elintarvikeketjun ja sen toimijoiden on hyvä olla varautunut hyvinkin epätodennäköisten tilanteiden varalta.