Posti lupaa olla käyttämättä ylimääräistä vuokratyövoimaa lakon murtamiseen – vuokratyövoiman määrät aletaan julkistaa

Palta: PAUn lakot osin laittomia
Postin lakko

Postin johto on torstaina keskustellut valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikön kanssa vuokratyövoiman käytöstä. Keskustelu käytiin omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) aloitteesta. 

Paatero vaati edellisiltana Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi ja sanoi, ettei valtionyhtiöiden tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa.

– Ymmärrämme hyvin ministerin huolen siitä, ettei valtionyhtiön pidä käyttää vuokratyövoimaa lakon murtamiseen. Posti on sitoutunut pitämään tästä huolta. Olemme sopineet omistajaohjauksen kanssa, että Posti ei tule ylittämään aikaisemmin edunvalvonnalle ilmoitettua vuokratyön määrää lakon takia, lupasi Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto tiedotteessa.

Posti aikoo jatkossa julkistaa päiväkohtaiset tiedot käytetyn vuokratyövoiman määrästä merkittävissä toimipisteissään. Niihin kuuluvat Vantaan ja Liedon logistiikkakeskukset sekä Helsingin Postikeskus. 

Perjantain luvut vuokratyövoiman käytöstä julkistetaan maanantaina.

Postin mukaan vuokratyövoiman osuus oli lokakuussa noin 11 prosenttia. Loppuvuoden Black Friday- ja joulusesonkeja varten Posti on palkannut vuosittain noin 3 000 jouluapulaista.

Työtuomioistuin on linjannut, että Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn lakko on osittain laiton, ilmoittaa työantajaa työriidassa edustava Palta.

Paltan mukaan lakko on laiton siltä osin, kun se koskettaa Posti Palvelut -yhtiötä.

Palta linjaa tiedotteessaan, että työtuomioistuin on siten vahvistanut Postin näkemyksen, jonka mukaan PAU on erillisellä työehtosopimuksella sitoutunut ehdottomaan työrauhaan kyseisessä yhtiössä ainakin tammikuuhun saakka.

Posti Palvelut on Postin tytäryhtiö, jossa työskentelee varhaisjakelijoita ja pakettilajittelijoita. Heihin sovelletaan Medialiiton ja Teollisuusliiton välistä jakelualan työehtosopimusta.

– Posti Palvelut -yhtiössä työnantaja ja työntekijäliitto ovat yhdessä sitoutuneet ehdottomaan työrauhaan. Kun sopimus on voimassa, ovat kaikki työtaistelutoimet yhtiössä laittomia, totesi Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto tiedotteessa. 

– Odotamme, että PAU noudattaa työtuomioistuimen päätöstä, ja että Posti Palveluissa työskentelevät PAUn jäsenet palaavat töihin pikaisesti.

PAUn käynnissä olevan työtaistelun osittaisella laittomuudella voi olla vaikutuksia myös ilmoitettuihin tukilakkoihin, katsoo Palta. Paltassa selvitetään asiaa parhaillaan.

Muissa Postin yhtiöissä lakot jatkuvat entiseen tapaan.

Postilakkoa sovitellaan huomenna valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.