Paikallisesta sopimisesta suuntaviivoja hakenut työryhmä sai jatkoaikaa keskiviikkoon, yksimielistä ratkaisua tuskin vieläkään tulossa

Ministerit päättänevät keskiviikkona, miten työtä jatketaan
Työmarkkinat

Paikallisen sopimisen suuntaviivoja pohtineen kolmikantaisen työryhmän takaraja on siirtynyt maanantaista keskiviikkoon.

STT:n tietojen mukaan yksimielistä ratkaisua tuskin on löytymässä vieläkään. Ryhmä kertoo työnsä etenemisestä työllisyyden edistämisen ministeriryhmälle keskiviikkona iltapäivällä.

–  Odotan, että ministerit linjaavat, miten työtä jatketaan. Meiltä ei välttämättä tässä vaiheessa tule mitään omaa työryhmän loppuraporttia tai mietintöä, sanoo työryhmän puheenjohtaja, työministerin valtiosihteeri Ville Kopra.

Hänen mukaansa idea on, että jos ei tule loppuraporttia, työtä jatketaan. Mutta tämä on vielä auki.

Ehdotusten takaraja täyttyi maanantaina, mutta asioita käydään vielä läpi järjestöjen hallinnoissa.

Hallitus odottaa työmarkkinajärjestöiltä linjauksia viimeistään huhtikuun puoliväliriiheen. Se on Kopran mukaan yhä tavoite.

Yhteinen tavoite on, että paikallisen sopimisen mahdollisuuksia voitaisiin lisätä myös yleissitovia työehtosopimuksia noudattavissa järjestäytymättömissä yrityksissä.

Suurin ongelma onkin, millä pelisäännöillä mahdollisuuksia laajennettaisiin.

Työnantajapuoli haluaisi pelisäännöt tiukasti lakiin, kun taas työntekijäpuolella kannatetaan jatkossakin työehtosopimusten kautta etenemistä.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että paikallista sopimista edistetään työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmän kautta.

Työ- ja elinkeinoministeriössä katsotaan, että hallitusohjelmakirjaus ei edellytä, että asioita lähdettäisiin lakimuutoksilla korjaamaan, mutta se on mahdollista, jos ratkaisu on muuten järkevä ja tasapainoinen. Ministeriössä ei siis suljeta pois sitä, että hallitusohjelmakirjauksesta huolimatta lainsäädäntömuutoksiakin voisi miettiä.

Työryhmässä on ollut esillä ehdotus, jonka mukaan asiassa edettäisiin kahdessa vaiheessa.

Ensin osapuolet neuvottelisivat syksyn sopimuskierroksella, miten paikallista sopimista voisi edistää, jos luottamusmiestä ei ole. Toisessa vaiheessa toteutettaisiin tarvittavat lakimuutokset.