Orbanin saapuminen Euroopan parlamenttiin jakoi suomalaismeppejä – Elsi Katainen: "Tilaisuus laittaa hänet kertakaikkiaan lujille"
Suurin osa suomalaismepeistä on valmis käymään Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kanssa kriittistä keskustelua osana Euroopan parlamentin julkista kuulemista ensi viikolla.
Orban saapuu keskiviikkona 9. lokakuuta Strasbourgiin keskustelemaan Euroopan parlamentin kanssa Unkarin heinäkuussa alkaneesta EU-puheenjohtajakaudesta.
Unkarin EU-puheenjohtajakausi on herättänyt paljon kritiikkiä maan epäsuotuisan demokratia- ja oikeusvaltiokehityksen sekä Orbanin hallinnon Venäjä-mielisyyden vuoksi.
Teema nousi esiin myös perjantaiaamuna suomalaismeppien pressikahveilla. Vihreiden europarlamentaarikko Maria Ohisalo piti Orbanin saapumista Strasbourgiin suoranaisena Euroopan parlamentin halventamisena.
– Se on Orbanin show, Ohisalo summasi.
Keskustan europarlamentaarikon Elsi Kataisen mukaan Unkarin pääministerin vierailun estäminen olisi kuitenkin voitto Orbanille, joka on pyrkinyt esiintymään kriittisenä vastavoimana koko EU:lle.
Kataisen mielestä europarlamentilla on vierailun myötä tilaisuus haastaa Orbania oikein kunnolla Unkarin hallinnon ongelmista ja Unkarin tavasta hoitaa EU-puheenjohtajamaan roolia.
Orbanin omaa show´ta tilaisuudesta ei saa tulla, keskustameppi painotti. Hänen mielestään Orbania voidaan haastaa parhaiten faktoihin pohjautuvilla asia-argumenteilla.
– Olemme meidän ryhmässämme (Renew) asettuneet sille kannalle, että tervetuloa Orban, mutta hänet laietaan sitten kertakaikkiaan lujille, Katainen sanoi.
Kataisen kanssa samoille linjoille asettuivat kokoomuksen Aura Salla, SDP:n Eero Heinäluoma, perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen ja RKP:n Anna-Maja Henriksson.
Salla painotti omassa puheenvuorossaan, että demokratiaan kuuluu myös vastakkaisten näkemysten kuunteleminen, vaikka niistä olisi kuinka eri mieltä.
Heinäluoma piti tärkeänä, että EU noudattaa myös kiistanalaisessa tilanteessa yleisiä toimintatapojaan ja antaa EU:n puheenjohtajamaan pääministerille eli Orbanille tilaisuuden puhua. Myös Heinäluoma näki tilanteen mahdollisuutena haastaa Orbania hänen toiminnastaan.
Tynkkynen arveli, että kaikenlaiset meppien näyttävät ulosmarssit ja boikotoinnit Orbanin keskustelutilaisuuden aikana tulevat satamaan vain Orbanin itsensä laariin. Hän voisi silloin esiintyä kotimaassaan marttyyrina ja sankarina.
– Tiedämme, että tällaiset suuret johtajat, joilla on autoritääriset vibat, pitävät tuota esiintymisareenanaan. Paras keino on haastaa häntä asiallisin agumentein ja keinoin, Tynkkynen sanoi.
Vasemmistoliiton Jussi Saramo piti muiden meppien vetoomuksia demokratiaan kummallisina. Hän muistutti, että Orban itse ei noudata demokratiaa.
Saramo ei itse olisi kutsunut Orbania Strasbourgiin. Hän aikoi kuitenkin mennä paikalle tilaisuuteen.
Yhtä mieltä suomalaismepit olivat siitä, että Unkarin puheenjohtajakausi osui siinä mielessä parhaaseen mahdolliseen aikaan, että EU-komissiota ei ole vielä muodostettu eikä EU:n lainsäädäntötyö ole päässyt käyntiin.
– Unkari ei pääse siihen (lainsäädäntötyöhön) sotkeutumaan ja puheenjohtajakautta on enää vain pari kuukautta jäljellä, Katainen summasi ajatuksiaan.
Hän kuitenkin muistutti, että Unkarin toiminta on ollut pitkään EU:n arvojen ja toimintapojen kannalta hyvin ongelmallista. Orban myös teki EU:n yhteisen linjan vastaisesti heti puheenjohtajuuskautensa alussa näyttävät vierailut Venäjälle ja Kiinaan.
Onglemana keskustameppi otti esiin myös Unkarin myöntämät pikaviisumit venäläisille.
– Mielestäni meidän täytyisi oikeasti harkita Unkarin äänioikeuden menettämistä Euroopan neuvostossa sekä varojen jäädyttämistä, Katainen linjasi.
RKP:n europarlamentaarikko Anna-Maja Henriksson komppasi Kataisen näkemyksiä.
Henrikssonin mukaan Unkari voitaisiin esimerkiksi viisumitapauksen vuoksi sulkea väliaikaisesti koko Schengen-sopimuksen ulkopuolelle.
Henriksson väläytti myös artikla 7:n ottamista käyttöön Unkarin kohdalla.
Artikla 7 on EU-perussopimuksen niin sanottu kurinpitopykälä, jonka nojalla esimerkiksi EU:n jäsenmaan äänioikeus voitaisiin pidättää määräajaksi.