Natsi-Saksaan viitannut perussuomalaisten Tavio puolustaa kritiikkiä saaneita EU-puheitaan eikä pidä niitä halventavana

Sipilän mielestä puhe halvensi myös natsiajan uhreja – Tavio: Naurettava mielipide, pääministeri melkein saisi pyytää anteeksi
Politiikka

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio puolustaa keskiviikkona eduskunnassa pitämäänsä puheenvuoroa. Puheessa hän vertasi EU:n yhdentymiskehitystä natsi-Saksaan ja Neuvostoliittoon.

– Ne olivat ihan sopivia (puheita). Ei suoraa puhetta kannata pelätä. Ihmisillä on erilaisia mielipiteitä, ja minä ainakin arvostaisin, että mielipiteenvapaus ja sanavapaus nousisivat uudelleen arvoonsa tässä yhteiskunnassa, Tavio sanoi STT:lle torstai-iltana.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi keskiviikkona, että Tavion puheenvuoro eduskuntasalissa oli halventava. Sipilän mielestä puhe halvensi myös natsi-Saksan ajan uhreja. Tavio tyrmäsi Sipilän kritiikin torstaina.

– Se on mielestäni naurettava mielipide. Mielestäni pääministeri saisi melkein pyytää anteeksi minulta noin naurettavaa (lausuntoa). Tuossa hän tavallaan jopa esittää jonkin syytöksen, että minä halventaisin jotain, mikä ei pidä mitenkään paikkaansa, Tavio sanoi.

Suurimman oppositioryhmän SDP:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman on pitänyt Tavion puheita sellaisena rajan ylittämisenä, jota ei ole aiemmin suuressa salissa nähty.

– Edustaja Tavio ylitti kaikki keskustelun sopivuuden ja myöskin totuuden rajat, kun hän vertasi EU:n kehitystä natsi-Saksaan ja käytti termiä ”fasismi” EU:n kehityksen yhteydessä, Lindtman kritisoi keskiviikon istunnossa.

Tavio kommentoi eduskuntapuheista syntynyttä kritiikkiä sanomalla, että sananvapauteen kuuluu, että joku eri mieltä oleva saattaa loukkaantua. Tavion oma tulkinta tilanteesta on se, että EU:ta kritisoivia haluttaisiin vaimentaa.

– Ajatukseni on, että nykyisen EU:n kiihkeät kannattajat haluavat, että tämä EU-kritiikki vaimennettaisiin. He haluavat mustamaalata EU:ta kritikoivat henkilöt.

Tavio arvioi STT:lle torstaina, että jokainen ihminen saa itse arvioida puheiden sopivuutta.

Tavio piti huomiota herättäneen puheenvuoronsa keskiviikkona eduskunnan EU-keskustelussa.

– Federalistit, Eurooppaa ihannoivat päättäjät, uhkaavat Euroopan kansoja. Federalistit uhkaavat kansallisvaltioita. Federalistit luovat vain uudenlaista Neuvostoliittoa EU:sta. He luovat uudenlaista natsi-Saksaa, Tavio sanoi istunnossa.

Tavion mukaan ”EU:n globalismi on vain fasismia uudessa muodossa”.

– Vihapuhepoliisi toimii, ja väestö vaihdetaan. Suomen kansa ei äänestänyt tällaisen nykyisenlaisen EU-fasismin puolesta liittyessään EU:hun, Tavio sanoi eduskunnassa keskiviikkona.