MT: Ministeri Lepän turvelausunto ei tyydytä MTK-pomo Marttilaa – “Ei se riitä, ettei lailla kielletä“

Turve

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on tyytymätön maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) turvekommenttiin, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Lepältä kysyttiin tiistaina MTK:n valtuuskunnan kokouksessa, turpeen käytön tulevaisuudesta.

– Turpeesta on muodostunut ilmastopahis. Pidän tätä valitettavana. Emme ole kieltämässä turpeen polttoa, sen on joku keksinyt, Leppä vastasi.

Lisäksi ministeri sanoi, ettei hän hyväksy joidenkin kunnallisten energiayhtiöiden tuontihakkeen käyttöä.

– Pitäkää kuntapäättäjät huolta, että kunnalliset energialaitokset eivät tuo haketta. On käsittämätöntä, että tuomme tähän maahan haketta.

Marttilaa Lepän vastaus ei miellytä.

– Ei se riitä, ettei lailla kielletä turpeen nostoa. Mitä hallitus tekee, että turveala ja monet erilaiset käyttötarkoitukset elvytetään, Marttila tivasi omassa puheenvuorossaan.

Lisäksi Marttila nosti esille maankäyttö- ja rakennuslain ja luonnonsuojelun valmistelun, joka on hänen mukaansa menossa maaseudun kannalta huolestuttavaan suuntaan.

– Jos suunta ei käänny valmistelussa, ei keskusta voi olla hallituksessa joka vie näitä lakeja eteenpäin.

Kommentit (3)

 • Lukija22

  Näissä kunnissahan nimenomaan kepu-päättäjät ovat tilaamassa hakettakin ulkomailta! MTK on nyt aivan oikealla asialla. Laittakaa hallitus-kepu vaan koville.

 • Lukija90

  Marttila ja koko MTK kritisoivat myös Ylen journalismia hyvin vihervasemmistolaiseksi,mikä ilmiselvästi pitää paikkansa useissa kohdin. Me maksamme Ylen ja meille kuuluu neutraali journalismi. Yle on siirtynyt ykspuoleiseen fakemediaan.

 • Lukija26

  Turpeen alasajo on tulossa erittäin kalliiksi ,jos puuttuva polttoturve ,joudutaan korvaamaan ulkolaisilla korvikkeilla . Myös valmiit koneet , nosto ja polttoon tarvittavat tuotantolaitteet on korvattava uusilla laitteilla . Onko niitä edes saatavilla suomesta vai onko nekin tilattavat ulkolaisilta valmistajilta ? Varsinkin Vihervasemmisto on tätäkin ajanut kuin käärmettä pyssyyn . Kysyn suoraan onko tarkoitus ajaa suomen teollisuus ja tuotanto sekä sitä mukaa työllisyystilanteemme entistä vaikeampaan tilanteeseen ? . Kuitenkin tämäkin ”hiilineutraalin ” tavoitteen saaminen pitäisi aloittaa maista joissa ilmastomuutokset ovat todella suuria . Minun mielestäni olisi viisaampi seurata tilanetta ja etsiä uusia ratkaisuja sitä mukaa kun löytyy hiilivapaita vaihtoehtoja tilalle ,hallitusti . Älkäämme tuhotko omaa teollisuuttamme kunnianhimoisilla tavoitteilla ,joiden merkitys on kuitenkin kuin pisara meressä ,mutta rajuilla tavoitteilla ajamme oman teollisuutemme kanattamattomana kansainvälisen hintakilpailukyvyn takia ojasta allikkoon . Metsiä palaa valtavat määrät tälläkin hetkellä eri maanosissa , niiden pitkäjännitteinen estäminen ja turvallisuuden ennaltaestäminen on paljon nopeampi tie paremman ja pysyvän ilmastomuutoksen parantamiseksi . Suomessahan on metsäautotiet hoidettu myös metsänhoidon osalla kuntoon ja jossa nämäkin asiat on paloturvallisuuden parantamiseksi hoidettu hyvin . Niillä alueilla joissa suurimmat palot raivoavat Ei ole edes näitä asioita huomioitu .

  Seppo Kotaniemi
  Keski-Suomi , Äänekoski .

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen