MT: Hoitamattomat lainat uhkaavat maataloustuottajia – "nyt menee nurin hyviäkin maatiloja"

Maatalous

Maatalouden hoitamattomien lainojen määrä on kasvanut.

Ongelmaluottojen kasvu on jo monen vuoden trendi, mutta vaikka kasvu näissä onkin pysähtynyt viimeisen vuoden aikana, tilanne on monesta syystä huolestuttava, Maaseudun Tulevaisuus (MT) kirjoittaa.

Elinkeinonharjoittajilla hoitamattomia lainoja oli MT:n mukaan helmikuussa 6,9 prosenttia koko lainakannasta ja maatalousyrityksillä 4,3 prosenttia eli enemmän kuin yritystoimialoilla keskimäärin.

– Huolestuttavaa on, maataloudessa on ollut perinteisesti vähän ja muita yrityksiä selvästi vähemmän luottotappioita, tuottajajärjestö MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg kuvaa tilannetta lehdelle.

Hoitamattomia lainoja on paljon ja ne rasittavat vielä pitkään.

– Ylivelkaantuneet vaativat lainojen uudelleenjärjestelyjä, eivätkä kaikki selviäkään. Jos nykyinen kehitys jatkuu, konkursseja ja pakkolopettamisia tulee enemmän. Jossakin määrin yritystoimintaan kuuluukin, että pitää laittaa pillit pussiin, mutta nyt menee nurin hyviäkin maatiloja, Åberg sanoo.

OP-ryhmän maa- ja metsätaloustoimintojen johtaja Teppo Pöllänen sanoo MT:lle, että Suomen huoltovarmuus lepää yhä harvempien tuottajien varassa.

– Heidän tilanteensa on nyt kohtalainen, mutta kuinka he pärjäävät jatkossa?