Ministeriö kumoaa juhlaraha-asetuksen – Taiteilija: kolikon kuva ei juhlista kansalaissotaa, vaan tuo sen esiin

Juhlaraha

Valtiovarainministeriö kumoaa vuoden 2017, 2018 ja 2019 juhlarahoja koskevan asetuksen.

Suomen Rahapajan lyömän Itsenäisyyden vuosikymmenet -rahasarjan ensimmäinen juhlaraha kuvaa kansalaissodan aikaista teloitusta.

Kolikon toisella puolella on vuonna 1938 valmistuneen Olympiastadionin torni.

Kolikko on herättänyt julkaisunsa jälkeen runsaasti kritiikkiä.

Muun muassa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi aikaisemmin tänään pitävänsä täysin mauttomana Rahapajan lyömän juhlarahan kuvaa kansalaissodan teloituksista. Hän toivoi, että raha vedetään pois.

Orpo oli kuitenkin itse hyväksynyt asetuksen juhlarahoista.

– En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan, vaan luotin juhlarahalautakunnan esitykseen. Pahoittelen tapahtunutta. Tämä asetus kumotaan ja kokonaisuus harkitaan uudelleen, Orpo sanoo nyt.

Itsenäisyyden vuosikymmenet -rahasarjan ideana on kuvata kolikon kahta puolta, sanoo kohua herättäneen juhlarahan suunnittelija Ilkka Suppanen.

Suomen rahapajan lyömän rahasarjan ensimmäinen juhlaraha kuvaa kansalaissodan aikaista teloitusta.

Kolikon toisella puolella on vuonna 1938 valmistuneen Olympiastadionin torni.

Suppasen mukaan kolikon toinen puoli kuvaa aikakauden suurinta haastetta eli kansalaissotaa, toinen puolestaan kuvaa saavutusta.

Suppanen kertoo saaneensa kolikoiden ideointiin lähes vapaat kädet. Hän sanoo, että konsepti kolikon kahdesta puolesta on täysin hänen ideoimansa. Hän on valinnut myös kuvat, jotka niihin tulevat.

Suppanen yllättyi rahasta nousseesta kohusta. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin sanoo ymmärtävänsä sitä.

Suppasen mukaan kohu johtuu väärinymmärryksestä. Hän painottaa, että kolikon kuva ei juhlista kansalaissotaa, vaan tuo sen esiin.