Ministeri vastasi Ovaskalle Yangosta: "Ei mahdollista puuttua"
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.) on vastannut keskustan kansanedustaja Jouni Ovaskan kirjalliseen kysymykseen Yango-taksipalvelun toiminnan rajoittamisesta Suomessa.
Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ovaska kysyi ministeriltä, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä estääkseen Yangon käyttäjätietojen päätymisen Suomesta Venäjälle ja jopa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n käyttöön.
Elokuun alussa uutisoitiin, että että Yangon kaikkien asiakkaiden käyttäjätietoja säilytetään Venäjällä. Syyskuussa Venäjällä on astunut voimaan uusi taksilaki, jonka perusteella FSB saa pääsyn Yangon tietoihin.
Ovaska ihmettelee, miksi Euroopan unioniin kuuluvissa Virossa, Latviassa ja Liettuassa on voitu puuttua Yangon toimintaan, mutta Suomessa viranomaiset eivät voi toimia.
Ministeri Ranteen vastauksessa todetaan, että Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin arvion mukaan Yango-sovellus ei muodosta varsinaista tietoturvauhkaa suomalaisille viestintäverkoille ja -palveluille, jonka vuoksi sen toimintaan ei ole mahdollista puuttua Traficomin valvoman, tietoliikenteen välittämistä koskevan säädännön puitteissa.
– On kuitenkin huomattava, että esimerkiksi sovelluskaupat voivat halutessaan omatoimisesti rajoittaa sovelluksien saatavuutta. Kyberturvallisuuskeskus on myös laatinut ohjeistuksen siitä, miten Yango-sovelluksen käyttäjät voivat pyytää tietojensa poistamista sovelluksen henkilötietojen rekisterinpitäjältä.
Vastauksessa kerrotaan lisäksi tietosuojaviranomaisten vastaanottamasta selvityksestä, jonka mukaan Venäjällä syyskuun alussa voimaan astunutta taksilainsäädäntöä ei sovelleta Yangon toimintaan Euroopan talousalueella.
Tietosuojavaltuutettu arvioi selvityksen vaikutuksia asian jatkokäsittelyyn.
Ranne lupaa, että hallitus sekä toimivaltaiset viranomaiset seuraavat aktiivisesti Yangon ja Yandexin sekä niihin linkittyneiden yritysten toimintaa ja tekevät tarvittavat toimenpiteet.
Ovaskan mielestä Ranne menee vastauksessaan Traficomin taakse, vaikka virastolla ei ole lainsäädännön puitteissa tällä hetkellä toimivaltuuksia rajoittaa Yangon toimintaa.
– Kirjallisessa kysymyksessä kysyinkin, mitä hallitus aikoo tehdä asian eteen. Hallitusvastuussa toimiessa tarvitsee tehdä poliittisia päätöksiä, ei piiloutua byrokratian taakse.
Ovaska toteaa, että toivottavasti suomalaisten käyttäjien tiedot eivät tosiaan päädy Venäjälle, kuten ministerin vastauksessa uskotaan.
– Vastauksessa henkii kuitenkin, että tietosuojaviranomainenkin tuntuu olevan asiasta vielä epävarma.