Ministeri Ranne vaatii Yleltä "maksimaalista" avoimuutta – Keskustan Ovaska pitää avausta tärkeänä
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Jouni Ovaska (kesk.) kannattaa liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteen (ps.) suunnitelmia Ylen toiminnan ja talouden avoimuuden lisäämisestä.
– Yle on julkisomisteinen yhtiö, jonka toimintaan liittyy paljon mielenkiintoa. On toivottavaa, että yhtiö avaa entistä enemmän rahankäyttöään. Suomalaisille on tärkeää, että yhtiö toimii tehokkaasti ja täyttää sille annetut tehtävät, Ovaska sanoo tiedotteessa.
Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi keskiviikkona, että sillä on valmius käynnistää virallisesti Yleisradiolain muutokset, joilla lisätään yhtiön avoimuutta.
– Yhtiön on jo toimialansakin puolesta näytettävä esimerkkiä avoimuudessa ja avattava toimintaansa ja rahankäyttöään maksimaalisesti. Tähän avoimuuden lisäämiseen tarvitaan lakimuutoksia, jotka käynnistetään syksyn alussa virallisesti säädöshankepäätöksellä, ministeri sanoo tiedotteessa.
Ranne totesi, että valtion omistajapolitiikassa on sitouduttu noudattamaan hyvää hallintotapaa, avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.
– Yle on erityistehtäväyhtiö, jonka hallinnointi poikkeaa muista yhtiöistä, mutta sitäkin sitoo osakeyhtiölaki, johon vedoten tiedonsaantia usein rajoitetaan, ministeri huomauttaa.
Parlamentaariseen Yle-työryhmään kuuluva Ovaska sanoo, että ”tämä on erittäin tervetullutta ajattelua ministeriltä”. Ovaskan mukaan työryhmä on pyrkinyt työssään kattavasti selvittämään lainsäädännön nykytilaa sekä muutostarpeita.
– Toivon, että parlamentaarinen työryhmämme saa pian työnsä päätökseen. Se helpottaisi myös ministeriön valmistelutyötä, sillä olemme kuulleet laajasti asiantuntijoita asian tiimoilta.
Ovaska pitää erittäin valitettavana, ettei työryhmä saavuttanut yhteisymmärrystä sille varatun toimikauden aikana.
Ovaska huomauttaa, että toiminnan ja talouden avaaminen ei saa missään tilanteessa kaventaa yhtiön riippumattomuutta.
– Se, mitä ohjelmia Yle lähettää, millaista uutisointia yhtiö tekee tai mitä koulutuksia se työntekijöilleen järjestää, ei ole poliitikkojen asia. Toki voimme ratkaisuja kritisoida, mutta emme lähteä kiristämään rahoitusta sen perusteella, jos uutiset eivät miellytä.