Ministeri Leppä: Suomen CAP-suunnitelma tuo lähes miljoonan tonnin vuotuiset päästövähennykset ruoantuotantoon – "Tämä toivottavasti muuttaa keskustelua"

Päästöt vähentyvät maa- ja metsätalousministerin mukaan 5,5 prosenttia nykytasoon verrattuna
Maatalous

Suomen CAP-suunnitelma tuo lähes miljoonan tonnin vuotuiset päästövähennykset Suomen ruoantuotantoon, kertoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.). Päästöt vähentyvät Lepän mukaan 5,5 prosenttia nykytasoon verrattuna.

Maa- ja metsätalousministeriö julkisti tiistaina ministeriön ja Luonnonvarakeskuksen tekemän arvion Suomen CAP-suunnitelman eli EU:n yhteisen maatalouspolitiikan kansallisen suunnitelman vaikutuksista.

–  Tämä on ihan kova juttu ja toivottavasti myös muuttaa keskustelua maatalouden päästöistä, jota on käyty julkisuudessa melko hatarin pohjin, Leppä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lepän mukaan CAP-suunnitelma tuo merkittäviä edistysaskeleita myös luonnon monimuotoisuuden edistämisen ja vesistökuormituksen vähentämisen osalta.

Leppä kirjoittaa Twitterissä olevansa avoin kehittämään Suomen kansallista CAP-suunnitelmaa niin, että kannattava ja kestävä ruoantuotanto pysyy maatalouspolitiikan ytimessä.

Lepän mukaan suunnitelma on lausuntokierroksella 10.9. saakka, jonka jälkeen sitä päivitetään ja se käsitellään valtioneuvostossa.

Hän myös muistuttaa Suomen lähtötilanteesta maatalouden päästövähennyksissä.

– Suomi on maailman ykkönen ruoantuotannon kestävyydessä YK:n vertailussa. Viljelijämme ovat sitoutuneet ilmasto- ja ympäristötoimiin, joita on tehty tiloilla pitkään. Tuloksia syntyy, kun ruoantuotanto on kannattavaa, Leppä kirjoittaa.

Hän sanoo olevansa valmis keskustelemaan myös CAP:in ulkopuolisista päästövähennystoimista hallitusohjelman puitteissa.

– Lainsäädännöllisin toimin ei aiheuteta lisäkustannuksia ilman kompensaatiota maatalousyrittäjille.