Mepit vaativat selvitystä Facebookin tietosuojasta ja toimia vaalimanipulointia vastaan

Sosiaalinen media

Euroopan parlamentin jäsenet vaativat selvitystä Facebookin käyttäjien henkilötietojen suojasta.

– Facebook ei pelkästään pettänyt EU:n kansalaisten luottamusta vaan myös rikkoi EU:n lainsäädäntöä, toteavat mepit päätöslauselmassaan ja viittaavat Facebookin ja Cambridge Analytican skandaaliin aiemmin tänä vuonna.

Skandaalin aiheutti tieto, että 87 miljoonan Facebookin käyttäjän tietoja oli kerätty ja käytetty ilman lupaa vaalikampanjointiin viimeisissä presidentinvaaleissa Yhdysvalloissa.

Mepit haluavat Facebookin muuttavan julkaisualustaansa merkittävästi, jotta yhtiö voisi varmistaa toimivansa EU:n tietosuojalainsäädännön vaatimusten mukaan.

Päätöslauselmassa korostetaan, että kaikkiin yrityksiin manipuloida EU-vaaleja on puututtava kiireellisesti. Mepit pyytävät myös muuttamaan vaalilainsäädäntöä vastaamaan digiaikaa.

– Cambridge Analytican keräämiä henkilötietoja on saatettu käyttää poliittisiin tarkoituksiin brexit-kansanäänestyksen ja Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaalien yhteydessä, mepit perustelevat vaatimustaan.

He viittaavat myös kansalaisvapauksien valiokunnan puheenjohtaja Claude Moraesin kommenttiin:

– Tämä on maailmanlaajuinen ongelma, jolla on jo ollut vaikutusta kansanäänestyksiin ja vaaleihin. Meidän pitää toimia nyt, jotta luottamus sosiaaliseen mediaan saataisiin palautettua ja jotta kansalaisten usko ja luottamus demokratiaan säilyisi.

Mepit esittävät monia erilaisia toimia vaalimanipuloinnin estämiseksi sosiaalisessa mediassa. He vaativat muun muassa, että verkkoalustojen pitäisi erotella poliittinen ja kaupallinen mainonta toisistaan.

Meppien mielestä vaalien aikaiseen poliittiseen viestintään sovellettavia sääntöjä – kuten vaalibudjettien avoimuutta, vaalirauhan kunnioittamista sekä ehdokkaiden yhdenvertaista kohtelua – pitäisi soveltaa myös verkkoviestintään.

– Vaalikampanjoinnin tarkoituksiin tehty profilointi pitäisi kieltää, ja sosiaaliset medioiden pitäisi tehdä yhteistyötä riippumattomien faktantarkastajien ja tutkijoiden kanssa virheelliseen tietoon puuttumiseksi, mepit vaativat päätöslausumassaan.

Päätöslauselma kokoaa yhteen toukokuussa 2018 järjestetyn Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin ja meppien tapaamisen ja tapaamista seuranneen kolmen kuulemisen johtopäätökset.

Päätöslauselmassaan parlamentti viittaa myös 28. syyskuuta tapahtuneeseen Facebookin tietovuotoon.