Mediat: Yhdysvaltojen ja Venäjän sotilasjohtajat ovat tavanneet tänään Helsingissä

Sotilasjohtajien kerrotaan keskustelleen muun muassa alueellisista konflikteista ja strategisesta vakaudesta.
Suurvaltasuhteet

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajat ovat tavanneet tänään Helsingissä. Asiasta kertoo muun muassa Wall Street Journal.

Yhdysvaltain asevoimien mukaan Mark Milley ja Valeri Gerasimov keskustelivat muun muassa ”alueellisista konflikteista ja strategisesta vakaudesta sekä muista strategisista ja operationaalisista kysymyksistä”.

–  Tapaaminen jatkoi keskusteluja, joilla pyritään parantamaan sotilasjohdon viestintää maiden välillä, tarkoituksena vähentää riskejä ja välttää yhteentörmäyksiä operaatioissa, asevoimat kertoo tiedotteessaan.

Tarkempia tietoja tapaamisesta ei ole kerrottu julkisuuteen.

WSJ huomauttaa keskustelun ajoittuvan hetkeen, jossa Yhdysvallat on huolissaan terrorismista maan joukkojen poistuttua Afganistanista. Ääriliike Talebanin hallintaansa ottaman Afganistanin on pelätty olevan otollinen alusta terroristiryhmien nousulle.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat toivoneet voivansa vakiinnuttaa läsnäolonsa Keski-Aasiassa terrorisminvastaisia operaatioita varten. Yhdysvallat ei toistaiseksi ole saanut Venäjältä vastakaikua operaatiolle.

WSJ:n mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin torjui ajatuksen tavatessaan kesäkuussa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin.

Eurooppaa parhaillaan kiertävä Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley on tavannut Euroopassa ainakin kollegansa Britanniasta, Australiasta ja Kanadasta sekä sotilasliitto Naton johtoa, lehti kertoo.