Marin: Koronarajoitukset jatkuvat helmikuun puoliväliin, jonka jälkeen koronapassi palaamassa käyttöön

Rajoitusten jatkuminen ei koske lasten ja nuorten harrastuksia – korkeakoulut voivat jatkaa hybridiopetuksessa, pääministeri kertoo
Korona

Nykyisiä koronarajoitustoimia on syytä jatkaa helmikuun puoliväliin asti, pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo.

Nykyiset rajoitukset olisivat päättymässä tammikuun lopussa.

Poikkeuksen tekevät kuitenkin lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rajoitustoimenpiteet. Tällä hetkellä on voimassa suositus lasten ja nuorten harrastustoiminnan keskeyttämisestä, mutta tästä suosituksesta luovutaan.

Marinin mukaan korkeakouluissa voidaan siirtyä hybridimalliseen opetukseen, joten lähiopetustakin voidaan ottaa käyttöön tammikuun lopusta lähtien.

Sisärajavalvontapäätöksiä ei tammikuun lopun jälkeen enää jatketa. Marin mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n näkemys on, että niistä on tässä vaiheessa hyvin vähän hyötyä.

– Muilta osin nämä nykyiset rajoitukset olisivat vielä helmikuun puoliväliin asti voimassa, jonka jälkeen niistä asteittain luovuttaisiin, mikäli tilanne antaa myöten, Marin sanoi, kun hallitus päätti keskustelut koronastrategian päivittämisestä Säätytalolla.

Koronastrategiaa tullaan Marinin mukaan päivittämään seuraavan kahden viikon ajan.

– Tänä aikana saamme vastauksia siitä, mistä rajoitustoimista on mahdollisuus luopua ensimmäisenä, millä tavalla esimerkiksi yleisötilaisuuksia voitaisiin avata, millä tavalla ravintolarajoituksista voitaisiin pikkuhiljaa luopua.

– Tavoitteena on tietenkin se, että koronapassi tulee jälleen käyttöön. Eli kun rajoitustoimista asteittain luovutaan helmikuun puolenvälin jälkeen, niin koronapassi edelleen olisi kuitenkin käytössä ja palautuisi näiltä osin käyttöön.

Marinin mukaan tavoitteena on siirtyä sellaiseen malliin, jossa koronapassi olisi itsenäinen työkalu, ei niinkään rajoitustoimista vapautumisen työkalu.

– Sen lisäksi kävimme myös keskustelua siitä, olisiko syytä siirtyä nimenomaisesti rokotepassin käyttöön, mutta tältä osin valmistelutyö on vielä kesken ja tähän liittyy paljon juridisia haasteita.

– Esimerkiksi keskustelussa oli se, mikä on niiden ihmisten oikeusturva, jotka ovat sairastaneet koronan – eli heillä on tuore, sairastettu tauti, mutta ei virallista lääkärintodistusta tästä olemassa.

Marinin mukaan hallituksella oli kuitenkin tahtoa edetä rokotepassin suuntaan.

Marinin mukaan hallitukselle ei ole esitetty valmiuslain aktivointia eikä hallitus ole siitä keskustellut. Toistaiseksi sille ei ole tarvetta, hän sanoi.

Yleisohje kansalaisille on sama kuin ennen.

–  Noudattakaa yleistä varovaisuutta ja ottakaa rokotteet. Ottakaa kolmannet rokotteet. Vaikka omikronvirusmuunnos on onneksi lievempi monille ihmisille, se on edelleen vakava ja voi johtaa sairaalahoitoon, mikäli rokotesuoja ei ole riittävä, Marin sanoi.

THL arvioi hallitukselle tiistain koronakokouksen alla toimitetussa lausunnossaan, että koronaepidemian hoidossa käytetty strategia tartuntojen testaamisesta ja jäljityksestä ei enää suuressa osassa maata pysty hidastamaan tartuntojen leviämistä.

THL ennakoi, että omikronmuunnos seuraa Suomessa samaa polkua kuin muissa EU-maissa. Tartuntamäärät lisääntyvät nyt nopeasti, ja huippu olisi edessä jo kuun vaihteessa. Sairaalaan joutuisi viikoittain 400–700 potilasta ja 12 viikon ajalla jo enimmillään 900–1  300 potilasta. Tehohoidon kuormitus näyttää jäävän pienemmäksi kuin aiemmilla varianteilla.