Makuutatko rahojasi turhaan sukan varressa tai patjan alla? – tällä vauhdilla inflaatio nakertaa säästöjesi ostovoimaa

Talous

Yleinen hintojen nousu eli inflaatio syö vielä tänäkin päivänä rahan ostovoimaa.

Sukanvarressa tai patjan alla rahojaan säilövä huomaa, että samalla rahalla saakin vähemmän tuotteita tai palveluita kuin aiemmin.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro laski, kuinka paljon kymmenen tuhannen euron sukanvarsisäästön ostovoima on huvennut eri aikoina.

Jos eurot olisivat olleet käytössä jo vuonna 1968, inflaation vaikutuksesta sukanvarteen sullotun 10 000 euron ostovoima olisi huvennut vaivaiseen 1 090 euroon.

Menneinä vuosikymmeninä inflaatio Suomessa on ollut nykyistä selvästi voimakkaampaa ja siksi myös rahan ostovoiman hupeneminen on ollut jyrkempää.

Viime vuosina kuluttajahinnat ovat nousseet jopa hälyyttävän hitaasti, mutta edelleen inflaatiota on.

Vuodesta 2008 hinnat ovat nousseet keskimäärin 1,2 prosenttia vuodessa.

Näin 10 000 euron ostovoimasta on kuluvan vuoden elokuuhun sulanut 1 200 euroa. Inflaatio on vienyt ostovoimasta yli yhdeksän euroa kuukaudessa ja yli sata euro vuodessa.

Suomalaisilla on käyttelytileillään 80 miljardia euroa.

Jokapäiväiseen elämän rahaliikenteeseen ja ehkä joihinkin yllättäviin menoihin varautumiseen tilitalletukset ovat jokaiselle välttämättömiä.

Ongelmallisinta nollakorkotilit ovat niille, joiden säästöt ovat ainoastaan tilillä.

Hannu Nummiaron mukaan tili koetaan riskinkaihtajan säästämistavaksi.

– Ajatellaan, että inflaation riski on pienempi kuin sijoitusriski. Lyhyellä sijoitusperiodilla asia on näin, mutta pitkällä ajalla juuri päinvastoin.

– Pitkällä ajalla isoin riski on riskittömyys. Ironista, että tappio voidaan kokea niin vastenmielisenä, että talletusten kautta siihen lukkiudutaan, Nummiaro ihmettelee.