Liettuan puolustusministeri: Valko-Venäjä on aloittanut sotaharjoitukset länsirajallaan

Baltian maa tarkkailee tilannetta läheisesti Nato-liittolaistensa kanssa, mutta ei näe Valko-Venäjää tällä hetkellä sotilaallisena uhkana.
Valko-Venäjä

Valko-Venäjä on aloittanut sotaharjoitukset länsirajallaan lähellä Liettuaa ja Puolaa, kertoo Nato-maa Liettua uutistoimisto AFP:lle.

Liettua syytti myös itänaapuriaan jännitteiden kärjistämisestä aikana, jolloin maan istuvaa presidenttiä vastaan järjestetään mittavia mielenosoituksia. Liettuan puolustusministeri Raimundas Karoblis kertoo lausunnossaan AFP:lle, että Valko-Venäjä pyrkii edistämään niin kutsuttujen ulkomaisten uhkien narratiivia.

Karoblis kertoo Liettuan tarkkailevan tilannetta läheisesti Nato-liittolaistensa kanssa, mutta ei näe Valko-Venäjää tällä hetkellä sotilaallisena uhkana.

–  Voin vahvistaa Valko-Venäjän eilen ilmoittamat tiedot sotilasharjoitusten alkamisesta lähellä Liettuan ja Puolan rajaa, Liettuan puolustusministeri sanoi.

Valko-Venäjän puolustusministeriö kertoi sunnuntaina, että se aikoo järjestää tällä viikolla sotaharjoituksia Grodnon alueella maanantaista torstaihin. Karoblisin mukaan Valko-Venäjä ei ilmoittanut asiasta etukäteen naapureilleen.

Sotaharjoituksista ilmoitettiin sen jälkeen, kun Valko-Venäjän istuva presidentti Aleksandr Lukashenko oli väittänyt, että sotilasliitto Naton sotilaat olisivat ”maan rajalla”. Minkäänlaista totuuspohjaa tälle väitteelle ei ole löytynyt, ja myös Nato on kiistänyt sen.

Karoblisin mukaan väitteet rajalla lymyävistä Nato-joukoista eivät ole mitään muuta kuin pyrkimys siirtää vastuuta ja oikeuttaa omia toimia.

–  Niin Liettua kuin Natokaan ei aiheuta mitään sotilaallista uhkaa Valko-Venäjälle, Karoblis lisäsi.

Valko-Venäjän EU- ja Nato-naapurit Liettua ja Puola ovat etujoukoissa vaatimassa oikeudenmukaisia vaaleja Valko-Venäjälle. Valko-Venäjän opposition pääehdokas Svetlana Tihanovskaja on myös löytänyt turvaa Liettuasta, jonne hän pakeni viime viikon tiistaina.

Tihanovskaja on kannustanut Liettuasta käsin kannattajiaan osoittamaan mieltään rauhanomaisesti. Hän lähti ehdolle sen jälkeen, kun hänen puolisonsa ehdokkuus estettiin ja tämä passitettiin vankilaan.

Ihmiset ovat osoittaneet Valko-Venäjällä mieltään viikko sitten sunnuntaina järjestettyjen presidentinvaalien jälkeen, kun Aleksandr Lukashenko valittiin kuudennen kerran peräkkäin presidentiksi. Vaalien tulosta on väitetty vilpilliseksi.

Tihanovskaja on vaatinut monien muiden tavoin uutta äänestystä. Hän on lisäksi vaatinut, että Lukashenko jättää tehtävänsä, mutta tähän saakka on ollut epäselvää, onko hän itse halukas nousemaan Lukashenkon tilalle.

Maanantaisessa videossa 37-vuotias Tihanovskaja kuitenkin kertoi olevansa valmis nousemaan Valko-Venäjän johtoon, jotta maa voisi rauhoittua.