Lasten antibioottikuurit vähenivät yli puolella koronarajoitusten takia – lastentautien professorin mukaan vaikutus "todella merkittävä"

Terveys

Pandemiarajoitusten aikana alle 12-vuotiaat lapset sairastivat vähemmän tavallisia hengitystieinfektioita, mikä vähensi antibioottihoitojen määrää noin 55 prosentilla. Astmalääkkeiden kulutus puolestaan väheni viime vuonna noin 20 prosentilla verrattuna vuoteen 2019, kertoi Itä-Suomen yliopisto tiistaina tiedotteessa.

Astmalääkkeissä suurin eli 35 prosentin vähenemä oli lyhytvaikutteisten keuhkoputkia avaavien lääkkeiden kulutuksessa 0–5-vuotiailla. Niitä määrätään lapsille myös hengitystieinfektioihin liittyen.

– Pandemiarajoitusten aiheuttama muiden infektioiden vähentyminen näkyy selvästi lasten tarvitsemien antibioottien ja astmalääkkeiden kulutuksessa, sanoi Itä-Suomen yliopiston lastentautien professori Marjo Renko tiedotteessa.

Merkittävän taloudellisen säästön lisäksi lapset ovat infektioiden suhteen voineet paremmin ja altistuneet vähemmän lääkkeiden sivuvaikutuksille.

– Eihän tämä tulos ole yllättävä, mutta ehkä itseäni on yllättänyt se, kuinka iso se vaikutus on ollut, todella merkittävä, Renko sanoi STT:lle.

Raskas pandemia-aika on tuonut hänen mukaansa varsinkin pienimmille lapsille myös jotain hyvää.

– Toivottavasti opimme tästä jotain tulevaisuutta varten ja suojelemme kaikkein nuorimpia lapsia infektioilta jatkossakin.

Lääkkeiden käytön vähenemisestä aiheutui noin 3,4 miljoonan euron säästöt. Summassa ovat mukana sekä säästyneet Kela-korvaukset että vanhemmilta säästyneet lääkekustannukset.

Tutkimuksessa selvitettiin alle 12-vuotiaille lapsille apteekeista toimitettujen antibiootti- ja astmalääkereseptien määrät Suomessa vuosilta 2019 ja 2020.

Antibioottireseptejä toimitettiin 0–5-vuotiaille lapsille 445 reseptiä tuhatta lasta kohden vuonna 2019. Vuonna 2020 vastaava määrä oli 196.

Vastaavat luvut 6–12-vuotiailla lapsilla olivat 206 reseptiä tuhatta lasta kohden vuonna 2019 ja 99 reseptiä vuonna 2020.

Tutkimus julkaistiin Acta Paediatrica -lehdessä lokakuun alussa.