Lapin kansanedustajat: Malminetsintää ei tule vaikeuttaa Ylitorniolla

Kaivostoiminta

Lapin kansanedustajat vetoavat ympäristöministeriöön ja hallitukseen, jotta malminetsintää ei vaikeutettaisi perustamalla uusia suojelualueita niillä alueille, joilla on mahdollisuuksia kestävälle kaivostoiminnalle.

Ympäristöministeriössä on valmistelussa uusien luonnonsuojelualueiden vahvistamisia eri puolille Lappia.

Yksi alueista sijaitsee Ylitornion kunnan Rompaksen alueella, missä on jo vuosia ollut laajaa malminetsintää. Lapin kansanedustajien mielestä Ylitornion Rompaksen ja Palokkaan alueelle ei tule tehdä lisää suojelualueita.

– Etsintätoiminnalle on juuri tuolla alueella laaja ja varsin yksituumainen asukkaiden, muiden elinkeinojen ja kunnan tuki. Vielä ei tiedetä, onko itse kaivostoiminnalle edellytyksiä tulevaisuudessa. Mahdollisuudet ovat kuitenkin valtavat ja siksi malminetsintätoimintaa ei tulisi estää tai vaikeuttaa millään tavalla, kansanedustajat toteavat yhteisessä kannanotossaan.

Kansanedustajat toteavat, että suurimmalla osalla Lapin kunnista taloudellinen tilanne on hankala, ja ainoa keino verotulojen lisäämiseksi on työpaikkojen lisääntyminen.

Päättäjät sanovat olevansa kuitenkin yhtä mieltä siitä, ettei Lappiin ei tarvita luontoa tai vesiä turmelevia kaivoksia.

Sosiaalinen toimilupa eli alueiden asukkaiden hyväksyntä on myös välttämätön edellytys jokaiselle teolliselle hankkeelle, he korostavat.

Kannanotossa ovat mukana Lapin kansanedustajat Heikki Autto (kok.), Kaisa Juuso (ps.), Mikko Kärnä (kesk.), Markus Lohi (kesk.), Markus Mustajärvi (vas.) ja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).