Kommentti: Vallankumouksellinen perustulokokeilu tähtää hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseen
Pitkään puhuttu, ajoittain utopialta vaikuttunut perustulokokeilu on muuttumassa vihdoin lihaksi.
Ensimmäinen konkreettinen osoitus tästä oli perjantaina ministeri Pirkko Mattilalle (ps.) luovutettu selvitys perustulokokeilusta.
Vielä kouriintuntuvammaksi asia muuttuu, kun torstaina arvotut, kokeiluun valitut henkilöt ensi viikolla saavat postitse tiedon kohdalleen osuneesta onnesta. Valaako Kelan lähettämä joulukortti iloa keskitalven juhlaan vai vetääkö mielet matalaksi, riippuu paljon postinsaajan tilanteesta.
Etukäteen julkisuudessa on kritisoitu kokeilua siitä, että se heikentää perheellisten työttömyysturvaa saavien asemaa, koska lapsikorotuksia siinä ei ole huomioitu.
Kokeilua on arvosteltu myös siitä, että summa on liian pieni, otanta liian rajattu ja ettei kokeilu ylipäätään kerro mitään olennaista kaikenpuolisen epätäydellisyytensä vuoksi.
Selvitysryhmän puheenjohtaja, professori Olli Kangas totesi, että kysymyksessä on äärettömän monien kompromissien tulos, siksi monimutkaisesta ilmiöstä on kysymys. Tavoitteena onkin toteuttaa yhden kokeilun sijasta kokeilujen sarja ja synnyttää niiden perusteella lopulta mahdollisimman toimiva perustulomalli.
Puutteineenkin kokeilu on historiallinen, ellei suorastaan vallankumouksellinen. Jotakin siitä kertoo myös hankkeen saama huomio maamme rajojen ulkopuolella.
Kangas nimitti prosessia maabrändäykseksi. Hän totesi sen tuoneen Suomea esiin innovatiivisena, rohkeana maana, jossa uskalletaan kyseenalaistaa ja tehdä jopa hassuja asioita uusien ratkaisujen etsimiseksi.
Hassujen asioiden tekeminen maabrändäyksen vuoksi ei äkkiseltään tunnu kovin perustellulta. Eikä perustulokokeilussa siitä olekaan kysymys.
Tuhannen taalan tavoite on vähentää byrokratiaa ja poistaa kannustinloukkuja. Tämä pyrkimys on totisesti yrittämisen arvoinen.
Viime kädessä on kysymys yrityksestä pelastaa hyvinvointivaltio, tehdä siitä tasa-arvoisempi ja oikeudenmukaisempi ja sen perustasta kestävämpi.
Realistisesti liikkeelle lähdettäessä on syytä tunnustaa, että heti ei onnistuta sataprosenttisesti.
Yrityksen ja erehdyksen kautta on kuitenkin mahdollista päästä lähemmäksi järkevämpää, kansalaisystävällisempää järjestelmää.
On hienoa, että Juha Sipilän hallitukselta löytyi rohkeutta ottaa tämä askel.