Kommentti: Ikävä puhe maaseudusta muuttui päinvastaiseksi – keskustalle tarjotaan nyt avaimia vaalivoittoon hopealautasella

Keskustalla on paljon töitä maan puolustamisessa. Vaaliteema on tarjolla ja siihen on syytä tarttua, toimittaja Anja Manninen kirjoittaa kommentissaan.
Kommentti

Ilta-Sanomien toimittaja Timo Haapala sen tiivisti: Tuntuu maaseutu olevan nyt pop.

Ensin kommentoijat ihastelivat Helsingin Sanomien tulevaisuuskirjeenvaihtaja Heikki Aittokosken ja valokuvaaja Mikko Suutarisen reportaasia Ylä-Savosta. Pari löysi maakunnasta viikon aikana tekemisen meininkiä ja ihmisiä, joilla on asennetta.

Anteeksi pyydellen Aittokoski muisteli jutussa Hesarin vuosien takaista Kuolevan kunnan hilpeä korahdus -otsikkoa.

Viikonvaihteen laajan jutun otsikon henki olikin jo aivan toinen: Maaseutuko muka kuollut? Ylä-Savo todistaa toista.

Ja mitä teki Yle heti perään maanantaina. Uutisoi Taloustutkimuksen tekemän kyselyn tulokset. Tulokset ovat varsin selvät: lähes neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että valtion pitää turvata palvelut koko Suomen asuttuna pitämiseksi.

Tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen sanoo tulosten osoittavan, että suomalaiset ovat vahvasti huolissaan alueellisen eriarvoistumisen lisääntymisestä.

– Kaupungit imuroivat maaseutua tyhjäksi, vaikka kansa ei sitä halua, Matti Vanhanen tiivisti saman asian tviitissään.

Keskustalaiset kansanedustajat luonnollisesti ilahtuivat vaihteeksi myönteisestä suhtautumisesta maaseutuun. Tästä kertovat oheiseen juttuumme kootut viestit.

Varapuheenjohtaja Katri Kulmuni jopa tviittasi arvostavansa pääkaupungin valtalehden halua laajentaa ajattelua ja keskustelua. Kulmunilta rohkea päätelmä – ehkä pikemminkin toive – HS:n linjasta.

Mutta eipä aikaa, kun keskustalaisten riemulta katkaisiin siivet. Kaikkia maaseutumyönteisyys ei tietenkään miellyttänyt.

Ex-kansanedustajan, someaktiivi Mikko Kärnän havainto on, että kaupunkipoliitikot raivostuivat asiasta sosiaalisessa mediassa.

Demokraatin toimittaja-tuottaja Simo Alastalon hengentuote julkaisiin SDP:n päääänenkannattajan verkkolehdessä .

– Keskustan riemu Ylen uutisen äärellä on sammuvan alkiolaisen tietoisuuden viimeinen refleksi, Alastalo kirjoittaa.

Alastalon mukaan keskustapoliitikot lusivat kesälomiaan, maalla asuva kuolee kaupunkiserkkujaan todennäköisemmin sydänkohtaukseen ja Juha Sipilä pyyhkii keskusta poliittisella perinnöllä takamustaan.

Tuleepa vanhat ajan mieleen. Talonpojan tappolinja ei ole demareilta unohtunut.

Suuri osa Suomea on jo asumatonta metsää, suota ja risukkoa, ja keskustalla on paljon töitä maan puolustamisessa. Vaaliteema on tarjolla ja siihen on syytä tarttua.

Korjaus 26.7.: Timo Haapala on Ilta-Sanomien, ei enää MTV:n toimittaja.