Ylen kysely: Kansalaiset haluavat pitää koko Suomen asuttuna

Tutkimuspäällikön mielestä aluekeskustelu on ollut liian eliittivetoista
Aluekehitys

Lähes neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että valtion on turvattava palvelut koko Suomen asuttuna pitämiseksi, Ylen Taloustutkimuksella teettämä kysely kertoo.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen toteaa Ylelle, että kysely on merkittävä askel kansalaisten tuntojen ymmärtämiselle.

– Keskustelu aluekehityksestä on ollut sangen eliittivetoista. Tavallisen kansan mielipide on tähän asti sivuutettu tai sitä ei ole otettu huomioon.

Rahkosen mukaan kaupungistumiskeskustelua Suomessa käyvät vain muutamat asiantuntijat ja poliitikot ja heidän puheissaan kaupungistuminen näyttää olevan pelkästään ”ihanuus ja onnela”.

– Kun kysytään tavalliselta kansalta ympäri Suomen, toiveet näyttävät varsin toisenlaisilta.

Jokaisen eduskuntapuolueen kannattajista enemmistö haluaa pitää koko maan asuttuna. Myönteisimmin kysymykseen suhtautuvat kristillisdemokraattien, keskustan ja SDP:n kannattajat. Kielteisimmin vastasivat sinisten, kokoomuksen ja vihreiden kannattajat.

Rahkonen korostaa koko maan elinvoimaisena pitämisessä kattavan kouluverkon ja tasaveroisen koulutukseen pääsyn merkitystä.

– Jos jollain alueella ei ole koulutuspaikkoja, kyllä nuoret lähtevät muualle, ja suurin osa heistä ei enää palaa. Mahdollisimman tasapuolisen koulutusverkon ylläpitäminen koko Suomessa olisi avainasia.