Keskustalaiset iloitsevat Ylen kyselyn tuloksista – "Suomi ei ole vain pääkaupunkiseutu eikä maakunta vain maakuntakeskus"

Keskustapoliitikot muistuttavat alueellisen tasa-arvon merkityksestä sosiaalisen median välityksellä
Aluekehitys

Koko Suomi voidaan pitää asuttuna. Sitä suomalaiset haluavat. Työpaikat, koulutus ja palvelut tasapuolisina koko maassa tärkein perusta, keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä kirjoittaa Twitterissä.

Keskustalaiset poliitikot ovat ottaneet ilolla vastaan Ylen maanantaina julkaistun kyselyn tulokset. Taloustutkimuksen toteuttaman kyselyn mukaan neljä viidesosaa kansalaisista on sitä mieltä, että koko maa tulee pitää asuttuna ja valtion on huolehdittava myös syrjäisempien alueiden elinvoimasta. Keskustalaiset kirjoittavat kyselyyn liittyen näkemyksistään Facebookissa ja Twitterissä.

Puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni korostaa tasa-arvon merkitystä aluepolitiikassa.

– Kyllä kansa tietää! 4/5 haluaa, että maa olisi asuttu laajasti & ovat myös huolissaan alueellisesta eriarvoisuudesta. Tasa-arvo on myös alueellista! Köyhä olisi tämä maa ellei vientikoneet raksuttaisi ympäri Suomen!

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen on sitä mieltä, että aluepolitiikka tarvitsee uusia eväitä.

– Kaupungistumistrendin voimistuessa on merkityksellistä luoda yhteys maaseudun, kuntien, seutukaupunkien ja keskuskaupunkien välille. Tämä mahdollistaa alueiden vahvan kehityksen jatkossakin, omiin vahvuuksiin nojaten. On selvitettävä, kuinka ja missä määrin mm. valtionhallinto voisi siirtää työtä etätyöksi ympäri Suomen.

Myös kansanedustajat Matti Vanhanen ja Olavi Ala-Nissilä korostavat eri alueiden yhteistyön ja kokonaisnäkemyksen merkitystä.

– Molemmat (kaupungit ja maaseutu) mahtuvat Suomeen ja molempia tarvitaan Suomessa! Tulos ei yllätä. Asumistoiveita käsitelleet tutkimukset ovat kertoneet samasta suunnasta jo pitkään. Se mikä yllättää on, että julkisuudessa urbanisaatio ”elämäntapana” on dominoinut niin pitkään, vaikka elämäntapanakin molemmat mahtuvat Suomeen ilman erityistä keskinäistä kilpailua, Vanhanen kirjoittaa.

– Suomi ei ole vain pääkaupunkiseutu eikä maakunta vain maakuntakeskus. Menestyvä maakunta on maakuntakeskuksen, seutukaupunkien ja maaseudun hyvää yhteistyötä ja kaikkialle elinvoimaa luova verkosto, Ala-Nissilä toteaa.

Keskustanaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Ulla Parviainen ihmettelee sitä, miten vähän enemmistön ääni kuuluu.

– Ei tämän kyselyn tulos yllätä. Se mietityttää, miksi 1/5 suomalaisista ääni kuuluu kovimmin.