Kokoomus paheksuu verotuksen kiristymistä, perussuomalaiset ulkomaisen työvoiman käytön lisäämistä

Budjettiriihi

Oppositiopuolueet löytävät hallituksen ensi vuoden budjetista paljonkin moitteen sijaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee Twitterissä hallituksen budjettiesitystä muun muassa siitä, että se kiristää keskituloisten ostovoimaa. Hänen mukaansa keskituloiselle perheelle jää ensi vuonna käteen 320 euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Lisäksi välilliset verot nousevat.

Orpo moittii budjettia siitä, ettei se huomioi lainkaan tavoitetta 75 prosentin työllisyysasteesta ja talouden tasapainosta vuonna 2023. Hänen mukaansa hallituksen budjetilta puuttuu näin ollen uskottava pohja.

Kokoomuksen valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen sanoo veronkiristyksen kurittavan ahkeria suomalaisia, kun verotus kiristyy merkittävästi.

Veronmaksajien keskusliiton laskelman mukaan 3 452 euroa kuussa ansaitsevan palkansaajan verotuksen kiristyminen leikkaa nettopalkasta 160 euroa vuodessa.

– Vielä elokuun puolivälissä pääministeri lupaili, että suomalaisten ostovoima vahvistuu, mutta teot ovat nyt päinvastaisia, Heinonen toteaa tiedotteessaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo hallituksen puhuvan elvyttämisestä, vaikka se tekee pitkästä aikaa ensimmäisen budjetin, joka kiristää keskituloisen palkansaajan verotusta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä kertoi kesäkokouksessaan jättävänsä välikysymyksen, jos hallitus ei budjettiriihen yhteydessä päätä sellaisista työllisyystoimista, jotka valtiovarainministeriön arvion mukaan kattavat budjetin menolisäysten vaikutukset.

Mykkäsen mukaan kokoomus arvioi välikysymyksen jättämistä ryhmäkokouksessaan torstaina.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah tiedottaa olevansa huolestunut hallituksen veronkiristyksistä, jotka syövät kuluttajien ostovoimaa.

Essayah painottaa, että veronkiristykset ja polttoaineveron korotus syövät kuluttajien ostovoimaa, jota tässä suhdannetilanteessa tarvittaisiin, kun maailmantalous synkkenee ja vientiin on odotettavissa haasteita

– Budjettiriihessä viljeltiin sanaa ylisukupolvisuus, tarkoittaako tämä nyt sitä, että verotus kiristyy tälle sukupolvelle ja velka jää seuraavalle, Essayah ihmettelee.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio hämmästelee linjauksia, joissa hallitus on lisäämässä polttoaineverotusta, maahanmuuttoa sekä valtion velkaa.

– Uuden budjetin ohjelmassa on viisi kohtaa siitä, miten ulkomaisen työvoiman käyttöä helpotetaan. Hallitus vaikuttaa siis panostavan ulkomaalaiseen työvoimaan, Tavio kommentoi tiedotteessaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä pitää hallituksen velanottoa käsittämättömänä ja työllisyystoimenpiteitä tempputyöllistämisenä.

– Hallituksen budjettiesitys on täysin vastuuton. On täysin käsittämätöntä, mihin reilusti yli kahden miljardin velka otetaan, kun samaan aikaan ollaan myymässä valtion omaisuutta miljardilla. Onko tuhlaamisella mitään rajaa, hän kysyy.