"Hallitus, miten meni noin omasta mielestä?" – Peräpohjolan Keskusta tyrmää hallituksen kehysriihipäätökset
Keskustan Peräpohjolan piiri moittii hallitusta yhdenvertaisuuden unohtamisesta polttoaineiden hintaa nostavissa päätöksissä.
Hallitus päätti kehysriihessä kiristää yleistä arvonlisäveroa, mikä heijastuu myös polttoaineiden hintaan. Hallitusohjelmassaan Orpon hallitus oli luvannut, ettei liikennepolttoaineiden hintaa nosteta
– Kohteleeko hallitus helsinkiläistä ja kemiläistä duunaria samanarvoisesti? Helsingissä lähes jokainen kykenee liikkumaan ilman omaa autoa, mutta kehäkolmosen ulkopuolella tämä on lähes mahdottomuus, sillä säännöllistä julkista liikennettä ei ole kaikkialla tarjolla, Peräpohjolan Keskustan tiedotteessa sanotaan.
Keskustapiirin mukaan hallituksen toimet vaikeuttavat työssäkäyntiä, asiointiliikennettä ja harrastamista. Kehysriihen linjaukset nostavat myös muun elämisen hintaa, mikä heijastuu suoraan kansalaisten ostovoimaan.
– Tuovatko nämä linjaukset kasvua ja elinvoimaa Suomeen, Keskustan Peräpohjolan piiri kysyy tiedotteessa.
Piiri kyseenalaistaa myös hyvinvointialueiden kiristyvän rahoituksen. Piiri kummastelee sitä, että alueet joutuvat tarjoamaan lakisääteiset palvelut, mutta niiden tuottamiseen ei ole luvassa riittävää rahoitusta. Hoitoonpääsy viivästyy ja asiakasmaksut nousevat.
– Miten meni noin omasta mielestä, Peräpohjolan keskustalaiset kysyvät hallitukselta.
Tiedotteessaan keskustapiiri tyrmää myös hallituksen päätöksen laittaa viisi miljoonaa koulukiusaamisen vastaiseen työhön.
Koulukiusaamisen vastainen työ on piirin mukaan sinänsä perusteltua, mutta summa on naurettavan pieni maassa, jossa kehysriihen linjaukset lisäävät eriarvoisuutta.
– Viisi miljoonaa on pieni raha. Keskustan Peräpohjolan piiri kysyykin, mitä hallitus kuvittelee saavuttavan tällä rahoituksella. Jokaiseen kouluun tarvittaisiin lisää käsiä ja silmiä opetukseen, lisää opettajia ja avustavaa henkilökuntaa sekä pienempiä ryhmäkokoja. Myös lastensuojelu on ylikuormittunut, tiedotteessa sanotaan.
Peräpohjolan piirin mukaan kiusaamisen kitkemisessä ei ole kyse vain koulujen ja lastensuojelun resursseista.
– Me tarvitsemme päätöksiä, joilla ei kasvateta lapsiperheköyhyyttä, osattomuutta ja lisätä eriarvoistumista. Väärien päätösten vaikutukset ja monet sosiaaliset ongelmat periytyvät sukupolvelta toiselle.Nyt on välittämisen ja tekojen aika, ettei turvattomasta koulumaailmasta tule uusi normaali.