Kirkolliset johtajat kritisoivat turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia yhteisessä julkilausumassaan – "Uskontoasioihin erikoistuneiden, kokeneiden asiantuntijoiden ääntä ei huomioida riittävästi"

Turvapaikanhakijat

Suomen kirkonjohtajat vaativat yhteisessä julkilausumassaan, että turvapaikanhakijoita ei saa palauttaa alueille, joissa heitä uhkaa kuolemanrangaistus tai muu epäinhimillinen kohtelu.

He korostavat, että uskonnon tai vakaumuksen vapaus kuuluu kaikille. 

Kirkollisten johtajien mukaan lakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin kirjattua ehdotonta palautuskieltoa on noudatettava.

– Olemme kirkoissamme seuranneet huolestuneina useiden turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia turvattomille alueille ja mahdollisesti jopa kuolemanvaaraan. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet saattavat joutua jättämään perheensä Suomeen, keskeyttämään hyvin alkaneen työnsä tai opiskelunsa. Monet pelkäävät palata kotimaahansa ja elävät jatkuvassa pelossa ja epävarmuudessa, julkilausumassa kerrotaan.

Kirkollisten johtajien mukaan aiemman uskontonsa jättäneisiin ja kristityiksi kääntyneisiin turvapaikanhakijoihin kohdistuu monilla alueilla erityinen uhka.

Siitä kertovat heidän mukaansa ihmisoikeusjärjestöjen tutkimukset ja raportit.

– Siksi kääntyneiden vakaumuksen arviointi turvapaikkaprosessin osana on erityisen tärkeässä asemassa, he painottavat.

Kirkolliset johtajat kokevat, että heidän omien uskontoasioihin erikoistuneiden, kokeneiden asiantuntijoiden ääntä ei huomioida riittävästi turvapaikkapuhutteluissa tai hallintoelimissä. Uskonnollisen vakaumuksen aitoutta arvioivat virkamiehet, joilla ei ole vastaavaa koulutukseen perustuvaa osaamisaluetta.

– Vakaumuksen aitoutta on vaikea arvioida ilman riittävää uskonnollista ja kulttuurista asiantuntemusta. Uskonnon lukutaito on oma osaamisalueensa, johon yhteiskunta kouluttaa muun muassa kirkkojemme työntekijöitä.

Julkilausuman ovat allekirjoittaneet evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma, Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, Suomen Vapaakirkon kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen, Suomen katolisen kirkon hiippakunnan asiainhoitaja Marco Pasinato, Finlands svenska baptistsamfundin Peter Sjöblom, Finlands svenska metodistkyrkanin Leif-Göte Björklund, Suomen metodistikirkon piirikunnanjohtaja Jori Brander, Suomen Pelastusarmeijan territorion johtaja Patrick Naud, Missionkyrkan i Finlandin Håkan Björklund, Anglican Church in Finlandin Tuomas Mäkipää, International Evangelical Church in Finlandin Samuel Vogel, Suomen Adventtikirkon johtaja Aimo Helminen, Suomen Baptistikirkon johtaja Jari Portaankorva, Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen, Finlands Svenska Pingstmissionin Maria Prost, Frikyrklig Samverkanin Jad Edström ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mari-Anna Auvinen.