Keskustavaikuttaja Ossi Martikainen perää puolueen kellokkailta selkeää viestiä – "Jos puhutaan niitä näitä, on ihan sama, onko äänessä ministeri vai oppositiokansanedustaja"

Keskusta

Keskusta kaipaa yhä selkeää ja omintakeista viestiä, josta tunnistaa puolueen identiteetin, evästää keskustavaikuttaja Ossi Martikainen.

– Keskustan näkyvien hahmojen haastatteluja, puheita ja kirjoituksia lukiessa on tullut mieleen yksi toivomus: kun laaditte ja tarkistatte julkisten esiintymisten tekstejä, tarkistakaa, että jokaisessa on ainakin yksi konkreettinen ehdotus ja ainakin yksi aatteellinen näkökulma nyky-Suomen menoon, Martikainen opastaa mielipidekirjoituksessaan Suomenmaassa.

– Sillä tavalla linja kirkastuu, vaikka hitaastikin, mutta kirkastuu. Mutta jos puhutaan niitä-näitä, on ihan sama, onko äänessä ministeri vai oppositiokansanedustaja, hän huomauttaa.

Martikaisen mukaan viestin selkiyttäminen on puheenjohtaja Katri Kulmunin ydintehtävä. Muutoksia pitäisi hänen mielestään saada näkyviin jo sen ”sadan päivän ohjelman” aikana, jonka puheenjohtaja on itselleen laatinut.

Martikaisen mielestä myös keskustan toimintatavoissa on toivomisen varaa. Hän huomauttaa, että keskustan edustajat ovat käyneet vuoroin perussuomalaisten ja vihreiden kimppuun.

– Tämä toimintatapa ei hyödytä keskustaa, ei kirkasta sen omia tavoitteita, mutta tekee kilpailijoiden keskeisistä tavoitteista tunnetumpia ja antaa kilpailijoiden keskeisille poliitikoille mahdollisuudet vastaiskuihin, jotka ovat usein onnistuneet hyökkäyksiä paremmin.

Martikaisen mukaan keskustapolitiikka ei voi syntyä kahden kilpailijan negaatiosta vaan omista aloitteista ja omaehtoisesta kansalaisten tunnistamasta ajattelusta.

Perussyy keskustan kannatusalhoon on Martikaisen mielestä se, että kansalaiset eivät pitäneet eivätkä pidä luonnollisena hallitusratkaisua, jossa vaalien suurin häviäjä jatkaa keskeisenä hallituspuolueena.

– Minkään puolueen kannatus ei voi nousta, ellei joku menetä omaansa. Keskustassa ei mielestäni keväällä ajateltu tarpeeksi sitä, mistä puolue voisi tällä hallituspohjalla saada lisää kannatusta.

Jos hallitus saa aikaan myönteisiä vaikutuksia aluekehitykseen, julkiseen talouteen ja työllisyyteen, on hidas kannatuksen nousu mahdollista lähinnä voittamalla takaisin viime vaaleissa kilpailijoihin siirtyneitä kannattajia, Martikainen arvioi.