Keskustaryhmyri Kurvinen näkee budjettiriihen päätökset merkkinä punamullan toimivuudesta – Saarikko ja Marin läpäisivät tulikasteensa

Budjettiriihi

Hallitus osoitti, että Suomea johdetaan, asiat ovat hallinnassa ja että ihmisten huolet omasta ja läheisten terveydestä ja toimeentulosta on kuultu, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo.

Kurvinen näkee, että budjettiriihen lopputulokset osoittavat hallituksen olevan toimintakykyinen ja pystyvän myös vaikeisiin päätöksiin.

Kurvisen mukaan linjauksissa näkyvät erityisesti pääministeri- ja valtiovarainministeripuolueiden kädenjäljet.

– Hallituksen voimakentäksi on muodostunut punamultapuolueiden keskustan ja SDP:n yhteistyö.

– Budjettiriihi oli myös uuden puheenjohtajamme Annika Saarikon tulikaste. Riihessä mitattiin lisäksi Saarikon ja puheenjohtaja-pääministeri Sanna Marinin yhteistyön toimivuus. Onnistuneissa neuvotteluissa ja erittäin hyvässä lopputuloksessa näkyy punamulta-akselin toimivuus, Kurvinen kiittelee.

Keskustaryhmyrin mielestä ihmisten arjen ja Suomen tulevaisuuden kannalta budjettiriihen olennaisin lopputulema ovat työpaikkoja turvaavat ja luovat päätökset.

– Ratkaisut vienti- ja teollisuustyöpaikkojen turvaamisesta saati 30 000 työpaikasta lisää ovat vastoin joidenkin ennakko-odotuksia. Niihin kuitenkin pystyttiin. Se etenkin kertoo päätöksenteko- ja toimintakyvystä.

Kurvinen tähdentää, että yhtä tärkeää kun on saada Suomi taloudellisesti jaloilleen, on pitää kaikki mukana.

Hallituspuolueilla on hänen mielestään yhteinen näkemys siitä, että nyt ei ole ihmisten perusturvasta ja -palveluista leikkaamisen aika.

– On päinvastoin estettävä terveys- ja talouskriisin muuttuminen sosiaaliseksi ja sivistykselliseksi kriisiksi. Siksi kunnille tulee lisää rahaa, jotta tasa-arvoiset peruspalvelut pystytään turvaamaan koko maassa ja esimerkiksi lyhentämään viime kuukausina pidentyneitä hoitojonoja.

Suomen velkaantumisen lopettaminen kestävällä tavalla edellyttää Kurvisen mukaan sitä, että työpaikkoja turvaavia ja luovia päätöksiä tehdään tulevina viikkoina ja kuukausina päättäväisesti lisää.

– Hallituksen puolivälin krouvi ensi keväänä on seuraava isompi etappi. Kun yt-ilmoituksia kuitenkin tulee koko ajan lisää ja talouden näkymät ovat poikkeuksellisen epävarmat, hallituksella pitää olla jatkuva valmius uusiin päätöksiin ihmisten työpaikkojen turvaamiseksi ja yritysten pärjäämisen tukemiseksi.

Kommentit (3)

 • Lukija21

  Hyvää päivää kirvesvartta. Kurvinen kehuu budjettia erittäin hyväksi. Alijäämää (=lisävelkaa) 10,7 miljardia! Miten suu sitten laitetaan, kun kansallinen kuori on tyhjä, korot nousevat ja velkaa on ruvettava maksamaan pois? Vanhanen puhuu promillen pysyvistä lisäyksistä valtion budjettiin. Taitavat olla prosentit ja promillet sekaisin? Yksinomaan oppivelvollisuusiän pidentäminen maksaa Kuntaliiton mukaan noin 700 miljoonaa euroa, OAJ:n mukaan noin 300 miljoonaa vuodessa. Tämä, jos mikä on pysyvä menoerä, jonka mahdolliset tuotot ovat vuosikymmenten päässä. Vuodelle 2021 budjetissa on tälle varattu 22 miljoonaa, mutta jatkossa summa moninkertaistuu. Sinänsä yksi parhaista menoista, mitä budjetti sisältää.

 • Lukija24

  Hyvin toimii punamulta kun tehdään velkaa.
  Toimissa joilla velka maksetaan toimii huonosti jos lainkaan.
  On nimittäin tyystin toinen juttu tehdä velkaa euroissa kuin omassa markassa oli.
  Markan arvo laski suurissa punamullan tekemissä uudistuksissa aiemmin ja tuonti tuli kalliimmaksi jolloin syntyi tilaa kotimaiselle tuotannolle ja työllisyydelle. Vielä isompi oli vaikutus vientiin ja jälleen syntyi työpaikkoja.
  Lisääntyneillä verotuloilla pystyttiin sitten lyhentämään velkaa ja rahoittamaan uudistusta jatkossa.
  Eurossa tämä kuvio ei ole mahdollista samassa määrin eikä varsinkaan Suomen kannalta riittävässä laajuudessa ja nopeudessa.
  Nyt tämän jälkeen on lisättävä velkaantumista, kiristettävä verotusta ja myytävä kansallis omaisuutta.
  Siinä vain ollaan näissä kaikissa jo pisteessä jossa pää tulee vetävän käteen.
  Velanotossa lähtevät korot nousemaa.
  Verot ”juovat veret” yrittämiseltä ja työntekemiseltä. Kohta on myyty mitä on myytävää.
  Ajopuuna on Suomi ja sehän tässä on tarkoituksena. Menettää itsenäisyys ja päätyä liittovaltion kansallispuistoksi.

  Matti Toivola Sievi.

 • Lukija9

  Antti, eikö nyt olisi johtopäätösten teon aika? Eikö tämä vieraskoreus ole nyt jatkunut liian pitkään? Kannattaa panna propakanda ja todellisuus oikeisiin mittasuhteisiin ja kerta kaikkiaan todeta puolueen taholta realistisesti, missä mennään tässä turvepelleilyssä. Kepu ei ainakasan häviä lähtiessään oppositioon.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen