Moni puhdistaa grillin väärin – asiantuntija: Ennemmin poltetaan pois
Kesäkeittiöiden aika on taas käsillä. Kesäkeittiön voi tietenkin toteuttaa tavalla tahi toisella, mutta yleensä kaiken ytimessä on grilli.
Mutta miten pitää rasvaa tihkuva ja pinttyvä ruoanlaittoväline puhtaana? Suomenmaa kysyi asiaa Marttaliitolta.
Liiton ruoan ja kodinhoidon johtava asiantuntija Niina Silander kertoo, että puhdistusohjeet ovat suhteellisen samanlaiset kaikenlaisiin grilleihin, oli kyse sitten kaasulla, hiilillä tai muulla tavalla lämpiävästä grillistä.
– Grilliosastoilla myytävät messinkiharjat ovat usein kaikkein tehokkain tapa puhdistaa grillin ritilä. Grilli puhdistetaan jokaisen käyttökerran jälkeen, mutta mitään voimakkaita puhdistusaineita harvemmin tarvitaan, saati liottamista tai varsinaista pesua.
Useimmin paras tapa on lian polttaminen pois.
– Kun grillaus on valmis, grillin voi jättää päälle täydelle teholle. Lika hiiltyy ja sen voi harjata pois. Kuumuus puhdistaa grilliä tehokkaammin kuin jos sen sammuttaa, jolloin sinne jää marinadeja, rasvaa tai muuta, Silander kertoo.
– Rasvalian puhdistaminen muilla keinoilla voi olla aika hankalaakin, jos ollaan grillaamassa esimerkiksi mökkiolosuhteissa. Kotonakin marinadi- tai rasvaliat vaativat usein emäksisiä puhdistusaineita ja kuumaa vettä, ja siksi suosittelen, että lika ennemmin poltetaan pois kuin että sitä ruvetaan grillistä pesemään.
Asiantuntijan mukaan noin viisi minuuttia täydellä teholla kuumentamista riittää. Luukku kannattaa pitää kiinni, jolloin lämpö pääsee vaikuttamaan parhaimmin. Samalla puhdistuvat myös polttimot ja sisäpinnan laavakiville pudonnut lika.
Jos grillin osia puhdistaa kuten tavallisia kodin tiskejä, se on myös paljon työläämpää.
– Siinä saa sotkettua vaatteet ja keittiön, ja kulutettua aikaa. Huolellisempi puhdistus kannattaa tehdä silloin tällöin, vähintään grillikauden alussa ja lopussa.
Grillauksessa on hyvä kesän aikana muistaa paljon muutakin. Silander toteaa, että kertakäyttögrillien kannattaa muistaa olevan avotuleen rinnastettava väline.
– Esimerkiksi metsäpaloaikana niiden käyttö on kielletty aina, kuten myös alueilla, joilla avotulen teko ylipäätään on kielletty.
Jotkin kunnat ovat linjanneet, että kertakäyttögrillejä saa käyttää puistoissa, mutta huolellisuus pitää muistaa silloinkin.
Pallogrillien hiilet tulee jäähdyttää hyvin ennen kuin niitä siirtää, Silander muistuttaa paloturvallisuudesta myös. Sama pätee kertakäyttöisiin grilleihin. Pallo- ja kertakäyttögrillien vieressä kannattaa pitää vesiastiaa, jos jotain sattuisi käymään. Jäähtynyt tuhka kannattaa siirtää kannelliseen, palamattomaan tuhka-astiaan.
Kaasun kanssa pitää niin ikään olla tarkka. Kaasuhana tulee muistaa sulkea. Ennen grillauskauden alkua kaasugrillistä kannattaa tarkastaa letkun ja pullon ehjyys. Jos on vaurioituneita osia, ne kannattaa vaihtaa uusiin.
Asiantuntija muistuttaa myös, että kaasupullojen säilyttämisestä tulee ottaa selvää, jos asuu taloyhtiössä. Taloyhtiöiden säännöissä voi olla rajoitteita kaasun ja polttonesteiden säilyttämisen suhteen. Esimerkiksi taloyhtiön häkkikomeroon niitä ei välttämättä saa viedä ollenkaan.
Grillin säilyttämisessä on Silanderin mukaan muutamia simppeleitä seikkoja, jotka pidentävät grillien käyttöikää.
– Vaikka ne ovat usein säänkestäviä, suosittelen siitä huolimatta, että niillä on jokin suoja. Tämä pidentää käyttöikää ja helpottaa grillien käyttöönottoa. Kesälläkin suoja on hyvä etenkin siitepölyaikana.
– Vaikka grillit eivät ruostuisikaan, osat kärsivät siitä, jos ne ovat jatkuvasti sään armoilla. Jos on mahdollisuus viedä grilli talveksi katetulle alueelle sään suojaan, niin aina parempi, asiantuntija toteaa.