Kuinka omavaraisia Suomen maakunnat ovat? – Perusruoka loppuisi Lapissa, Etelä-Pohjanmaa pursuaisi etenkin yhtä ainesta
Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuore tarkastelu paljastaa yllättäviä eroja maakuntien ruoantuotannon omavaraisuudessa. Vuoden 2024 maataloustilastojen perusteella laskettiin, kuinka hyvin eri alueet tuottavat keskeisiä elintarvikkeita suhteessa omaan väestöönsä.
Moni tuotantosuunta on vahvasti maakunnallisesti keskittynyt.

Rukiin kokonaissato jäi tiedotteen mukaan viime vuonna pienimmäksi kuuteen vuoteen, eikä se riittäisi kattamaan kuin 63 prosenttia koko maan kulutuksesta. Maakuntien välillä erot ovat kuitenkin valtavia.
Varsinais-Suomessa rukiin omavaraisuus nousi peräti 310 prosenttiin, mikä tarkoittaa Luken mukaan, että alueen tuotanto riittäisi kolminkertaiselle väkimäärälle. Lapissa omavaraisuus jäi alle yhteen prosenttiin, eli ruisleipää ei lappilaispöydissä juuri nähtäisi.
Ahvenanmaan perunasato riittäisi alueen omaan kulutukseen kahdeksaksi vuodeksi. Ahvenanmaalla tuotetaan etenkin ruokateollisuusperunaa, perunalastuja ja ranskanperunoita.
Määrällisesti perunanviljely painottuu kuitenkin Pohjanmaan maakuntiin, joissa tuotetaan kaksi kolmasosaa koko maan ruokaperunasta. Keski-Suomessa omavaraisuus perunassa jää vain yhteen prosenttiin.

Maidontuotannossa Suomi on vahva.
Eniten maitoa tuotetaan Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa.
Omavaraisuus Suomessa oli viime vuonna maitovalkuaisen osalta 107 prosenttia ja maitorasvan osalta 114 prosenttia. Maakuntien välillä on kuitenkin suuria eroja. Keski-Pohjanmaalla maidontuotanto riittäisi lähes seitsenkertaiselle väkimäärälle, kun taas Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa jäädään Luken mukaan alle puoleen omasta tarpeesta.
Naudanlihan tuotanto on tiukasti sitoutunut maidontuotantoon. Vaikka lihatiloja on runsaasti, suurin osa naudanlihasta on peräisin lypsykarjatiloilta.
Viime vuonna naudanlihaa tuotettiin 87 miljoonaa kiloa, mutta kulutus ylitti tuotannon ja omavaraisuus jäi 87 prosenttiin. Etelä-Pohjanmaalla tuotanto riittäisi yli nelinkertaiselle väkimäärälle. Uudellamaalla oma tuotanto on suhteellisesti selvästi vähäisempää, ja kattaa vain viisi prosenttia alueen kulutuksesta.

Sianlihan tuotanto on keskittynyt Etelä-Pohjanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Pohjanmaalle. Ne tuottavat Luken mukaan lähes kaksi kolmasosaa koko maan sianlihasta. Koko Suomessa omavaraisuus oli 104 prosenttia. Etelä-Pohjanmaalla porsastuotanto riittäisi jopa 7,5-kertaiselle väkimäärälle.
Siipikarjanlihan tuotanto on vahvasti keskittynyt Etelä-Pohjanmaalle ja Satakuntaan. Näillä alueilla tuotanto riittäisi moninkertaisesti oman maakunnan tarpeisiin, mutta siipikarjanlihassa Suomi ei maana ole omavarainen. Omavaraisuusaste on viime vuoden lukujen perusteella 87 prosenttia.
Kananmunien tuotanto on jakautunut laajasti eri maakuntiin, mutta Varsinais-Suomi on selkeä ykkönen. Kokonaisuudessa Suomi on omavarainen munien suhteen.
Porkkana on Suomen tärkein varastovihannes, ja sen tuotanto on keskittynyt erityisesti Kanta-Hämeeseen ja Satakuntaan, Luke kertoo. Hämäläisten porkkanasato riittäisi sen mukaan yli seitsenkertaiselle väkimäärälle.
Mansikkaa tuotetaan eniten Pohjois-Savossa, jossa omavaraisuus on 4,5-kertainen. Myös Varsinais-Suomen mansikkatuotanto on kasvanut suuresti.
Tomaateissa Pohjanmaa ja erityisesti Närpiön seutu on ylivoimainen. Yli 60 prosenttia koko maan tomaateista tulee sieltä.