Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja ei säikähtänyt edes pääministerin esikunnan nuhtelua: ”Keskustelukulttuuriin tarvitaan parannusta”

Auli Piiparinen on ylpeä järjestönsä aktiivisuudesta perustulokeskustelussa
Keskustaopiskelijat

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL) valitsee itselleen uuden puheenjohtajan viikonvaihteessa Oulussa pidettävässä liittokokouksessa.

Järjestön keulakuvana kaksi vuotta vaikuttanut Auli Piiparinen jättää kaksivuotisen pestin jälkeen nuijan seuraajalleen tyytyväisin mielin.

Piiparinen pitää yhtenä toimikautensa tärkeimmistä teemoista ponnisteluja poliittisen keskustelukulttuurin edistämiseksi.

– Puhutaanpa oman puolueen sisällä tai muiden puolueiden edustajien kanssa, niin keskustelua häiritsee turhan usein jyrkkä asenteellisuus. Asiat nähdään vain tietystä näkökulmasta eikä valtavirrasta poikkeavia mielipiteitä juuri hyväksytä.

Keskustelussa pitäisi Piiparisen mukaan aina pyrkiä ymmärtämään myös toista osapuolta.

– Kasvisten ja lihan syömisen välillä käyty väittely on hyvä esimerkki tästä ehdottomuudesta. Keskustelukulttuuriin tarvitaan jatkuvasti parannusta ja sitä näkemystä me olemme yrittäneet nostaa esille.

Keskustelukulttuurin ylläpitämiseen kuuluu Auli Piiparisen mukaan puhuminen niistä vaikeista asioista, joista monet haluavat jopa vaieta.

– Ihmisoikeuksiin ja ilmastoon liittyvät aiheet ovat Keskustaopiskelijoille tärkeitä juttuja. Esimerkiksi keskustelu Pride-tapahtuman ympärillä on meille luontevampaa kuin monille muille keskustalaisille. Ehkä tässä on nähtävissä myös kuilu eri sukupolvien välillä, hän aprikoi.

Keskustaopiskelijat on Piiparisen kaudella uskaltanut asettua myös hallituksen kaavailemia esityksiä vastaan, jos niiden sisältö ei ole ollut jäsenkunnan etujen mukainen.

– Me emme Keskustanuorten kanssa voineet hyväksyä suunnitelmaa 30-vuotiaiden määräaikaisten työsopimusten helpottamiseksi. Se olisi asettanut ihmiset iän perusteella eriarvoiseen asemaan ja hallitus vetikin lopulta esityksensä pois.

– Jouduimme Suvi Mäkeläisen (Keskustanuorten puheenjohtaja) kanssa pääministerin esikunnan nuhteluun, mutta kyllä se työ kannatti tehdä, Piiparinen naurahtaa.

Puheenjohtaja kirjaa onnistumisten listaan myös johdonmukaiset linjaukset perustulon ympärillä käytyyn keskusteluun.

– Meidän mielestämme vastikkeeton perustulo ja siihen liittyvä negatiivinen tulovero on oikeudenmukaisin ratkaisu. Se ei pakottaisi opiskelijoita töihin kesken opintojen, mutta antaisi tarvittaessa mahdollisuuden myös lisätienesteihin. Keskustelu perustulosta varmasti jatkuu vielä kun kokeilusta saadaan lisää tuloksia, Piiparinen arvelee.

Opiskelijajärjestön väistyvä johto on törmännyt kyllästymiseen saakka myös kysymyksiin Sipilän hallituksen tekemistä koulutusleikkauksista.

– Olen sanonut kaikille että en minäkään leikkauksista ole tykännyt. Mutta toisaalta niiden avulla pystytään huolehtimaan perusrahoituksen riittävyydestä myös tulevaisuudessa.

– Lisäksi keskustan tehtävä on pitää huolta myös siitä, että opiskelumahdollisuuksia riittää jatkossakin ympäri maan.

Leikkausten vastapainoksi tulee Piipariselle omalta kaudelta mieleen myös semmoisia positiivisia asioita, joista koko puolueväki voi olla aidosti ylpeä.

– Onnistumiset YTHS:n laajentumisesta myös amk-opiskelijoille sekä tiedeministerin saaminen keskustalle ovat hienoja saavutuksia, hän muistuttaa.

Keskustaopiskelijat on puolueelle tärkeä linkki myös kaupunkipolitiikassa.

Auli Piiparinen kiittelee osastojen vireätä toimintaa. Hän ei ole huolestunut myöskään järjestön tulevaisuudesta, vaikka seuraajaksi KOL:n johtoon on tarjolla näillä näkymin vain yksi ehdokas.

– Ei minulla oikeastaan ole siihen tarkkaa selitystä, miksi ehdokkaita ei nyt ole enempää. Osastojen ahkera edustajistovaalityö syksyllä on varmasti osasyyllinen, että liittokokouksen eteen tehty kampanjointi jäi harvemmalle.

Omaa tulevaisuuttaan politiikan tekijänä Piiparinen pitää itsestäänselvyytenä, jos luottamusta löytyy.

Tuoreimpana saavutuksena on valinta Pohjois-Savon piirin varapuheenjohtajaksi.

– Kun toimikauteni Keskustaopiskelijoissa päättyy, viimeistelen tradenomiopintoni Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. Jatkossa tavoite on edetä kansanedustajaksi.