Keskustaopiskelijoissa pääsevät ääneen niin konkarit kuin noviisit – perheellisten opiskelijoiden asema ja nuorten syrjäytyminen puhuttavat
Keskustaopiskelijoiden liittokokous kerää yhteen ison joukon samanhenkisiä ihmisiä ympäri Suomen.
Aatteen lisäksi jäsenistöä yhdistää myös halu vaikuttaa itseä lähellä oleviin asioihin.
Viidettä kertaa liittokokoukseen osallistunut Katriina Tikanmäki nostaa yhdeksi kokousten tärkeimmistä anneista myös itsensä kehittämisen.
– Ensimmäisillä kerroilla tuntui vielä, ettei oikein uskalla puhua isolle joukolle. Mutta nyt rutiinin myötä puhujapönttöön meno sujuu jo rutiinilla, Jyväskylässä kieltenopettajaksi opiskeleva nainen myöntää.
Tikanmäen mielestä Keskustaopiskelijoiden pitäisi pureutua erityisesti perheellisten opiskelijoiden aseman parantamiseen.
– Keskusta koetaan kuitenkin perhemyönteiseksi puolueeksi. Parannusta tarvitaan eniten siihen, miten opiskelun ja perhe-elämän yhdistäminen saataisiin nykyistä joustavammaksi.
Jotain on perheiden hyväksi toki saatu jo aikaankin.
– Opintorahan huoltajakorotus oli edelliseltä hallitukselta hyvä teko perheiden hyväksi, Tikanmäki kiittelee.
Rovaniemellä johtamista opiskeleva Joonas Ervasti haisteli liittokokouksen ilmaa Oulussa ensimmäistä kertaa.
Toiminta Keskustaopiskelijoissa on Ervastin mielestä politiikasta kiinnostuneelle opiskelijalle hyvä vaikuttamisen areena.
– Puolueen jäsenkin olen ollut vasta vähän aikaa. Ensikertalaiselle tärkeätä täällä on päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja samalla verkostoitumaan. Ja yhden kannatuspuheenvuoronkin ehdin jo pitää, hän ylpeilee.
Lappilaisesta näkökulmasta katsottuna Ervastia huolestuttaa eniten nuorten lisääntyvä syrjäytyminen.
– Syrjäytymistä pitäisi saada ehkäistyä ja koulutus on siinä erittäin tärkeä tekijä.
Nuorten kannalta olennaista on se, että sopivaa koulutusta löytyisi mahdollisimman läheltä omaa kotipaikkakuntaa.
– Jos koulutuspaikkoja jatkuvasti keskitetään, niin monella nuorella voi opiskelu jäädä kokonaan aloittamatta, Joonas Ervasti pohtii.