Miriam Putula haluaa Keskustaopiskelijoiden puolustavan sitä opinpolkua, mikä omalta mummolta jäi haaveeksi: "Kaikki pidetään mukana"

KOL:n liittokokous valitsi Miriam Putulan yksimielisesti uudeksi puheenjohtajaksi
Keskustaopiskelijat

Oulun yliopistossa logopediaa opiskeleva Miriam Putula valittiin yksimielisesti ja raikuvien aplodien saattelemana Keskustaopiskelijoiden uudeksi puheenjohtajaksi Oulussa pidetyssä liittokokouksessa.

Vuodenvaihteessa pestinsä aloittava Putula haluaa luotsata Keskustaopiskelijoita 2020-luvulle aidon alkiolaisen sivistyspolitiikan hengessä.

– Tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki pidetään mukana. Pyritään toimimaan niin, että koulutusta on tarjolla kaikille tasapuolisesti, hän muistuttaa.

Nuorella naisella on tarjota ohjenuoraksi historiasta tuttu käytännön malli. Sen avulla keskusta voisi myös puolueena nykyistä paremmin profiloitua omien koulutuspoliittisten arvojensa vaalijana.

– Peruskoulun tulo oli hyvä esimerkki koulutuksen tasa-arvon toteutumisesta kaikkien ulottuville. Nyt se sama reformi pitäisi saada ulottettua muillekin koulutusasteille.

Pudasjärveltä kotoisin oleva Putula on saanut omakohtaisesti kuulla koulutuspoliittisten linjausten merkityksen erityisesti syrjäseutujen nuorten elämässä.

– Olen kasikymppisen mummoni kanssa jutellut paljon näistä asioista. Hän sanoi, että haluja opiskelemaan olisi silloin ollut, mutta mahdollisuutta ei. Kaikki se, mikä maatilan tytölle on mahdollista nyt, ei ollut mahdollista vielä hänen aikanaan.

Keskustaopiskelijoiden tuore keulakuva totesi saaneensa uuteen tehtävään arvokasta oppia ja evästystä myös entisiltä puheenjohtajilta.

– KOL-alumni Hilu Kemppi sanoi kerran, että meidän pitäisi katsoa toisiamme enemmän silmiin. Tämä taito on hänen mielestään kadonnut jopa puolueen sisällä. Kun katsotaan toista silmiin, niin sitä on vaikea tehdä hymyilemättä.

Tulevana logopedina Mirian Putula korostaa toisen ihmisen huomioimista myös puheen tasolla. Nykyinen poliittinen keskustelukulttuuri kaipaa hänen mielestään remonttia.

– Keskustan periaateohjelmassakin muistutetaan, että ihmisten pitää puhua toisistaan kauniisti. Minä haluan ainakin olla sellainen tyyppi, jolle voi soittaa, jos kaipaa kepukaverin mielipidettä.

KOL:n uusi puheenjohtajisto valittiin tällä kertaa lähestulkoon sopuvaalina.

Ainoastaan varapuheenjohtajien keskinäisestä järjestyksestä jouduttiin äänestämään. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Janne Mäkinen Lapista ja toiseksi Eveliina Leskelä Oulusta.

Tuore puheenjohtaja ei pidä kilpailun puuttumista osoituksena mielenkiinnon hiipumisesta tehtävää tai opiskelijajärjestöä kohtaan.

– Toki minäkin olisin kilpailua kaivannut. Mutta onhan se toisaalta myös eräänlainen luottamuksen osoitus, jos ei kukaan ala edes haastamaan.