Keskustanuoret vaatii pikaisia päätöksiä perustulosta – ”Nyt on aika ravistella Suomen sosiaaliturvaa kunnolla”

Keskustan nuorisojärjestö näkee sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisen välttämättömänä: ”Nykyisen mallin monimutkaisuus johtaa monessa tapauksessa tukien väärään kohdistumiseen”
Perustulo

Nyt on aika ravistella Suomen sosiaaliturvaa kunnolla. Keskustanuorten malli mullistaa sekä sosiaaliturvan että verotuksen, nuorisojärjestö täräyttää kannanotossaan.

Keskustanuorten mielestä nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on kankea ja vanhanaikainen, eikä kannustinloukkujen takia rohkaise aina työntekoon.

– Nykyisen mallin monimutkaisuus johtaa monessa tapauksessa tukien väärään kohdistumiseen, eli joku saa enemmän tukea kuin on oikeudenmukaista vain koska käyttää järjestelmää edukseen ja sosiaaliturvaa oikeasti tarvitseva voida ilman tarvitsemaansa tukea, keskustanuoret arvioi.

Nuorisojärjestön puheenjohtaja Suvi Mäkeläisen mukaan nykyiset keinotekoiset tulorajat ja veroportaat johtavat siihen, että ihmisen tulojen vaikutus tosiasialliseen käytössä olevaan rahamäärään on epäoikeudenmukainen ja epälooginen.

– Haluamme sellaisen järjestelmän, jossa jokainen saa tarvitsemansa sosiaaliturvan, eikä pienituloinen koskaan joudu maksamaan ansaitsemastaan lisäeurosta suurempaa veroa kuin suurituloinen, Mäkeläinen lausuu.

Keskustanuoret kertoo oman perustulomallinsa olevan ratkaisu sekä perustoimeentulon takaamisen että verotuksen ongelmiin. Matemaattinen malli takaa sen, että jokaisesta tienatusta eurosta jää jotain käteen, samalla kun verotus toisaalta kiristyy lisäeuro lisäeurolta. Keskustanuorten malli poistaa kannustinloukut kokonaan, järjestö sanoo.

Nuorisoliitto näkee, ettei nykyinen sosiaaliturva vastaa työelämän muuttuneita vaatimuksia.

– Pätkätyöt, projektit ja kevytyrittäjyys lisääntyvät, eikä kankea sosiaaliturva vastaa nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Ensi vuonna käyttöön otettava tulorekisteri mahdollistaa sosiaaliturvan sopeutumisen tulotason muutoksiin lähes reaaliajassa.

Mäkeläinen toivoo ratkaisuja sosiaaliturvan kokonaisuudistukseen jo ensi kevään hallitusneuvotteluissa.

– Keskustalaiseen ihmiskuvaan kuuluu, että luotamme ihmiseen. Ihminen haluaa jatkuvasti kehittää itseään ja tekee työtä, jos se on taloudellisesti kannattavaa. Seuraavan hallituskauden yksi tärkeimmistä tavoitteista onkin sosiaaliturvan uudistaminen tähän päivään. Uudesta mallista on päästävä sopuun jo hallitusneuvotteluissa, Mäkeläinen vaatii.