Keskustanuoret: Metsäkeskustelu pahasti hakoteillä – ”pidemmällä aikavälillä hoitamattomat metsät muuttuvat päästölähteiksi”

Metsähakkuut

Keskustanuorten mielestä keskustelu metsähakkuiden kestävästä määrästä on pahasti hakoteillä.

Jopa vaalikoneiden kysymyksissä on annettu ymmärtää, että hakkuiden määrää pitää vähentää ilmastosyistä, keskustanuoret toteaa tiedotteessaan.

– Lyhyellä tähtäimellä metsien käytön lopettaminen sitoo enemmän hiiltä verrattuna metsien käyttöön, mutta pidemmällä aikavälillä hoitamattomat metsät muuttuvat päästölähteiksi, puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen toteaa.

– Itse haluaisin katsoa nenääni pidemmälle myös ilmastoasioissa.

Kasvava metsä on hiilinielu, Mäkeläinen sanoo.

– Parhaiten hiiltä sitoo kasvava, 20–40-vuotias metsä. Ilmastolle parasta metsäpolitiikkaa on kestävä metsänhoito, jota Suomessa on onneksi harrastettu jo pitkään.

Keskustanuorten mielestä hakkuiden määrää oleellisempaa olisi keskustella puun käyttötavasta.

Kun puuta käytetään puurakentamiseen tai siitä tehdään fossiilista muovia korvaavia materiaaleja, puuhun sitoutunut hiili myös varastoituu pitkäaikaisesti. Sellainen puu, jota ei voi näihin tarkoituksiin käyttää, voidaan käyttää energiana, keskustanuoret opastaa tiedotteessaan.

– Ilmastonmuutoksen kannalta oleellisinta on lopettaa fossiilisten polttoaineiden, kuten kivihiilen ja öljyn käytön lopettaminen mahdollisimman pian. Fossiilisia polttoaineita käytettäessä ilmakehään lisätään uutta hiiltä. Metsä taas on paras tällä hetkellä käytössä oleva teknologia hiilen sitomiseen ilmakehästä, Mäkeläinen kertaa.

Keskustanuoret peräänkuuluttaa vastuullisuutta vaalien alla käytävään metsäkeskusteluun.

Nuorisojärjestön mukaan tärkeimmät ilmastotavoitteet ovat fossiilisten polttoaineiden käytön lopettaminen, puurakentamisen lisääminen ja uusien alueiden metsittäminen kansainvälisellä yhteistyöllä esimerkiksi Afrikassa.