Keskustan Kulmunista hallituksen sote-hanke ei saa kaatua: “Kunnilta alkaa loppua rahat”

Sote

Keskustan puheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni peräänkuuluttaa sote-uudistuksen välttämättömyyttä Facebook-päivityksessään.

– Sotea on väännetty monta vaalikautta. Nyt aika saada uudistus läpi. Ei muutoksen itsensä vuoksi, vaan siksi, että kunnilta alkaa rahat loppua ja ihmiset ovat oikeutettuja yhdenvertaisiin palveluihin, asuivatpa missä tahansa, hän kirjoittaa.

Kulmuni muistuttaa, että keskustalle sote-uudistuksessa tärkeintä on turvata sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille ihmisille asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta.

Pari viikkoa sitten lausuntokierrokselle lähteneen sote-uudistuksen keskeisiä tavoitteita on tiukentaa hoitotakuuta ja lyhentää potilasjonoja.  

Etelä-Savon sote-alueen tulevaisuus on kuohuttanut viime aikoina keskustaleirissä.

Kulmuni kuitenkin huomauttaa, että keskustan eduskuntaryhmän linja sote- ja maakuntauudistuksen rajoihin on selvä – maakuntarajat pysyvät ennallaan lukuun ottamatta Uuttamaata.

– Maakuntien rajoja ei kannata tämän uudistuksen takia muuttaa eikä keskusta hyväksy Etelä-Savon pilkkomista, Kulmuni tähdentää.

Kulmunista toinen ristiriitoja kirvoittava kysymys on soten rahoitus.  Hän huomauttaa, että Suomessa on edelleen eroja ihmisten sairastavuudessa, ikärakenteessa ja työllisyydessä.

Kulmunin mukaan tällä hetkellä alueet, joissa ihmiset ovat nuorempia, terveempiä ja työllisyysaste on korkeampi, saavat vähemmän rahoitusta kuin alueet, joilla ihmiset käyttävät palveluita enemmän.

– Sote-uudistuksen keskeinen tavoite on nimenomaan vähentää ihmisten välisiä terveyseroja eripuolilla Suomea. Myös rahoituksen on oltava sellainen, joka tasaa eroja eikä kärjistä niitä, hän huomauttaa.

Lisäksi Kulmuni muistuttaa, että työ on vielä kesken ja syyskuun loppuun saakka annettavat lausunnot sotesta on kuunneltava herkällä korvalla.

Sotea on väännetty monta vaalikautta. Nyt aika saada uudistus läpi. Ei muutoksen itsensä vuoksi, vaan siksi, että…

Julkaissut Katri Kulmuni Tiistaina 30. kesäkuuta 2020

Kommentit (3)

 • Lukija13

  Jos esitys menee soraäänittä:

  Sote lait hyväksyttäisi Eduskunnassa vuoden kuluttua 2021.
  Ensin Maakuntavaalit v. 2022.
  Sote-maakuntavaltuustot 1.1.2023.

  Ongelmia:
  Maakuntavaltuustojen valinta
  Päätöksenteon järjestäminen
  Jaetaan pottia 50 % kuntien budjeteista.

  Suomeen syntyy:
  21 – uutta Sote-maakuntaa
  4 – uutta itsehallinto-aluetta (nekin Sote-Maakuntia)
  Helsinki vielä omana Sote-alueenaan.

  Päätöksenteko:
  Ylin Sote-Maakuntavaltuusto valitaan suorilla vaaleilla.
  Helsingissä ylintä päätösvaltaa käyttää Sote-asioissa kaupungin Valtuusto.
  Jupinaa herättää kaikissa maakunnissa keskikaupungin ylivalta.
  ÄÄNILEIKKURIA SIIS TARVITAAN.
  Nykyiset Maakuntliitot ja maakuntavaltuustot jatkavat toimintaansa, koska Sote-Maakuntiin ei liitetä muuta toimintaa kuin pelastustoimi.

  Rahoitus:
  Sote-Maakuntavaltuusto järjestää Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, mutta rahoitus tulee Valtiolta.
  Kunnallisverosta nipistetään 12.6 %, eli kunnilta siirretään noin 12.7 miljoonaa euroa Sote-palveluiden rahoittamiseen.

  Rahanjako on yksi kipupiste.
  Helsinki menettää -143 miljoonaa
  Päijät-Häme saa + 67 miljoonaa.

 • Lukija25

  Kansalaisten palvelujen kannalta olisi viisasta jatkaa kunta- /kuntayhtymäpohjalta ilman uusia hallintohimmeleitä,jotka käytännössä johtavat vähintään kymmenien terveyskeskusten lakkauttamisiin ja palvelujen loppumiseen haja-alueilta. Päätöksenteon siirtyminen maakunnille tarkoittaisi käytännössä sitä,että lähipalvelujen loppumisen myötä päätöksenteko siirtyisi ilman paikallistuntemusta oleville toimijoille johtaen kohtuuttomiin ratkaisuihin kansalaisten kannalta. Lähipalvelujen loppuessa vanhuksia heiteltäisiin mielivaltaisesti jopa satojen kilometrien päähän kodeistaan. Keskustan kannalta kunta-/kuntayhtymämallista luopuminen olisi lopun alkua,kun puolueen olemassaolon ja kannatuksen pohja on aina ollut kunnissa. Seppo Rantamaula Diplomi-insinööri , Puheenjohtaja / Helsingin Eurooppalainen Keskustaseura

 • Lukija4

  Tämä tarina on kokoomuksen papereista, pyydä kokoomukselta anteeksi ja vaihda oikeaan ja tutumpaan lähteeseen. Nyt ollaan oikeaan suuntaan menossa sote-asioissa – vaikka ongelmia tässäkin ainakin käynnistämisessä tulee olemaan – kuten aina uusien mallien sisään ajossa.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen