Keskustan Aittakumpu vaatii toimia woke-aatteen haittojen kitkemiseksi – "aiheuttaa pelkoa, ahdistusta ja syrjintää"

Politiikka

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu vaatii hallitukselta toimia woke-aatteen haittojen ehkäisemiseksi.

– Ilmiö on noussut julkisuuteen erityisesti tilanteissa, joissa joitakin ihmisiä on asetettu perusteettomasti eri asemaan heidän ominaisuuksiensa, kuten ihonvärin, sukupuolen tai kansallisuuden perusteella, toteaa Aittakumpu tiedotteessaan.

Aittakumpu on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen ja kysyy samassa yhteydessä myös, millä tavalla hallitus aikoo ehkäistä woke-aatteen, intersektionaalisen feminismin ja cancel-kulttuurin aiheuttamaa syrjintää ja vastakkainasettelua.

– Woke-aatetta ja intersektionaalista feminismiä yhdistää pyrkimys ohjata keskustelua ja yhteiskunnan toimintaa luokittelemalla ihmisiä heidän ominaisuuksiensa, kuten ihonvärin, sukupuolen, kansallisuuden tai iän, perusteella. Niihin kuuluu myös halu ”canceloida” eli poistaa näkyviltä sanat, teot tai puheenvuorot, jotka niiden edustajien mielestä ovat epämieluisia tai vääränlaisten ihmisten esittämiä, hän taustoittaa.

Aittakummun mukaan ilmiöiden takana saattaa olla hyviä tavoitteita, mutta yhä useammin ne ovat johtaneet siihen, että rasismia ja syrjintää pyritään vastustamaan asettamalla ihmisiä ja ihmisryhmiä eri asemaan eli rasismilla ja syrjinnällä.

– Ilmiöt vaarantavat sananvapautta ja uhkaavat jättää monet ulkopuolelle yhteiskunnallisesta keskustelusta. ”Canceloiminen” eli vaientaminen aiheuttaa pelkoa, ahdistusta ja syrjintää, kansanedustaja toteaa.

Aittakumpu korostaa, että rasismia tulee vastustaa yhdessä, rakentavasti, sivistyneesti ja ilman turhaa vastakkainasettelua.