Keskustameppi Elsi Katainen kaipaa pääministeri Rinteeltä vahvempia otteita suomalaisen maa- ja biotalousosaamisen edistämiseksi: ”Miksei Suomen puheenjohtajuuden kärkeen ole nostettu hiilensidonnan ratkaisuja”

Euroopan unioni

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) haluaa Suomen EU-puheenjohtajuutta vetävältä pääministeri Antti Rinteeltä vahvempia otteita suomalaisen maa- ja biotalousosaamisen edistämiseksi.

– Puheenjohtajuuden hankalasta ajankohdasta huolimatta olisin kaivannut aika yleisluonteisiin teemoihin nostoja niihin kysymyksiin, jotka koskettavat yhteistä suurinta haastettamme eli ilmastonmuutoksen torjuntaa ja siihen sopeutumista.

– Suomella on aivan poikkeukselliset näytöt siitä, miten metsistä ja pelloilta löytyy ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan, ilman että luonnonvaroja tarvitsisi museoida, linjasi Katainen täysistunnossa.

Kataisen näkemyksen mukaan EU:n päätöksenteossa korostuu tällä hetkellä vahvasti ilmastokysymykset, joiden ratkaisuksi on esitetty muun muassa. päästökaupan kehittämistä ja hiiliveroja.

Kataisen mielestä Suomella on nyt avainpaikka tuoda tähän keskusteluun uutta näkökulmaa.

– Meillä on kokemusta siitä, miten harjoitetaan kestävää metsätaloutta ja kuinka lähes arktisessa ilmastossa tuotetaan tutkitusti maailman puhtainta ruokaa vähäisellä hiilijalanjäljellä muun muassa. nurmituotannon ansiosta, painotti Katainen puheenvuorossaan.

Vaikka Suomea velvoittaa puheenjohtajana syksyn aikana useiden käytännön asioiden hoitaminen, toivoo Katainen silti, että Suomen puheenjohtajuuskaudesta jäisi mieleen myös maalle omannäköisiä nostoja.

– Pyytäisin vielä pääministeri Rinnettä  pohtimaan sitä, mikä tältä kaudelta voisi jäädä elämään. Miten voisimme puheenjohtajuuskauden aikana ja sen jälkeen tuoda ratkaisukeskeistä otetta ilmastopoliittiselle agendalle, kysyyiKatainen.