Pääministeri Rinne vakuutti Strasbourgissa Suomen kunnianhimoa EU:n puheenjohtajamaana: “Kestävä Eurooppa – kestävä tulevaisuus -slogan kiteyttää hienosti tämän tavoitteen“

Euroopan unioni

Pääministeri Antti Rinteen mukaan Suomi toimii Euroopan unionin puheenjohtajamaana kunnianhimoisesti, myönteisesti ja käytännön läheisesti tehden yhteistyötä ja vahvistaen yhteisiä arvoja.

Rinne kertoi Suomen toimintatavoista ja tavoitteista Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa tänään keskiviikkona.

– EU:n tulevaisuuden tulee olla sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä. Puheenjohtajakautemme slogan kiteyttää hienosti tämän tavoitteen: Kestävä Eurooppa – kestävä tulevaisuus, hän vakuutti.

Pääministeri Rinne korosti sitä, että EU:n tulee ottaa vahva ja globaali asema ilmastonmuutoksen hallinnassa.

– Euroopan unionille johtajuus tarkoittaa sitoutumista hiilineutraaliuden saavuttamiseen vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on, että keskeiset elementit tälle suunnitelmalle olisi sovittu vuoden 2019 loppuun mennessä.

– Meidän on edistettävä työllisyyttä esimerkiksi bio- ja kiertotalouden avulla. Näin EU:sta rakennetaan maailman kilpailukykyisin ja sosiaalisesti ehein vähähiilinen talous, arvioi Rinne.

Rinne korosti puheessaan myös kokonaisturvallisuuden takaamisen tärkeyttä sekä yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistamista.

– Ihmisoikeudet, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja oikeusvaltio ovat arvoja, joihin sitoutuminen on EU-jäsenyyden edellytys. Nämä arvot käyvät käsi kädessä. Ne ovat EU:n kaiken toiminnan kivijalka.

– Mutta ne eivät ole pelkästään arvoja, vaan ne ovat eurooppalaista todellisuutta. Ja juuri tämän vuoksi eurooppalaiset yhteiskunnat ovat turvallisempia ja vauraampia kuin missään muualla maailmassa.

Vierailun aikana pääministeri Rinne ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen neuvottelivat myös vasta valitun Euroopan parlamentin puhemiehen David-Maria Sassolin kanssa ja tapasivat suomalaisia europarlamentaarikkoja.

Eurooppaministeri Tuppurainen toimii Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana neuvoston pääasiallisena edustajana Euroopan parlamentissa.

Keskiviikkona hän esitti parlamentin täysistunnossa neuvoston kaksi puheenvuoroa, joiden aiheina oli humanitäärinen tilanne Välimerellä sekä puhdas ilma Euroopan kaupungeissa.