Keskusta kokoontuu Ouluun poikkeusoloissa – riisuttu puoluekokous murtaa vanhat perinteet, mutta sen voi nähdä mahdollisuutena, järjestäjät sanovat

Keskusta

Kesäkuuksi Vantaalle suunniteltu keskustan puoluekokous peruttiin koronan vuoksi. Uudeksi kokouskaupungiksi syksylle valikoitui Oulu. 

Keskustan järjestökehittäjä Sanna-Mari Talala kertoo, että Ouluhalli oli helppo valinta paikaksi, sillä se on riittävän tilava.  

Syyskuun puoluekokous ei kuitenkaan ole entisellään. Esimerkiksi perinteinen lippumarssi ja iltaohjelma saavat odottaa seuraavaan kokoukseen. 

Paikalle saapuva väki jaetaan kokouspaikalla 500 henkilön lohkoihin, joilla on omat sisäänkäynnit, saniteettitilat ja palvelut. Jokainen lohko on erillään ja ihmiset pyritään pitämään samassa seurassa koko kokouksen ajan. 

– Uutta on myös ennakkoilmoittautuminen. Kukaan ei pääse kokoukseen ilmoittautumatta, Pohjois-Pohjanmaan keskustan toiminnanjohtaja Minna Siira painottaa.  

Hetken mielijohteesta ei siis kannata kurvata Ouluhallille, koska silloin sisälle ei ole asiaa. Äänivaltaiset ja epäviralliset kokousedustajat voivat ilmoittautua perjantaihin 28. elokuuta saakka. Ilmoittautumisen jälkeen jokaiselle tulee oma saapumisohje.  

Haluaisin, että ihmiset ajattelisivat tämän kokouksen seikkailuhenkisesti.

Puoluekokous on järjestäjien mukaan tänä vuonna riisuttu malli, mutta he uskovat, että puoluekokoustunnelma säilyy silti. 

– Haluaisin, että ihmiset ajattelisivat tämän kokouksen seikkailuhenkisesti. Tärkeät perinteiset jutut joudutaan tekemään toisin, Talala huomauttaa. 

Hänen mukaansa kyseessä on ennen kaikkea tulevaisuuden kokous, sillä siellä käydään läpi esimerkiksi Keskusta 2030 -uudistusohjelmaa ja tehdään henkilövalintoja. 

Myös keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen uskoo, että syyskuun puoluekokouksen ”taika” pitää löytää uudenlaisista asioista. 

– Vaikka joudumme tällä kertaa luopumaan monelle tärkeistä perinteistä, myös erilainen puoluekokous voi olla hieno tapahtuma, Pirkkalainen pohtii. 

– Uusi tilanne on nähtävä mahdollisuutena. Toivon, että kaikki tulevat paikalle luottavaisin mielin. Tiedossa on kaikesta huolimatta mielenkiintoisia keskusteluita, henkilövalintoja ja mahdollisuuksia päästä linjaamaan keskustan politiikkaa.  

Puoluekokouksen ”taika” pitää löytää uudenlaisista asioista.

Koronavirus pitää puoluekokouksen järjestäjät varpaillaan ja kaikessa noudatetaan viranomaisohjeita. 

Pirkkalaisen mukaan puoluehallituksella on vielä oikeus muokata kokousjärjestelyjä, jos viranomaisohjeet muuttuvat.   

–  Ääni- ja puheoikeuden toteutuminen kuitenkin taataan kaikissa tilanteissa, hän vakuuttaa. 

Pirkkalainen toivoo, että jäsenyhdistykset lähettävät paikalle äänivaltaisia edustajia koronaepidemiasta huolimatta. 

– Äänivaltaisten ei kannata pohdiskella, pitäisikö Ouluun lähteä. Toivon heitä paikalle sankoin joukoin, puoluesihteeri kannustaa. 

Hän korostaa, että osallistujien terveydestä ja turvallisuudesta huolehditaan kokouspaikalla. Epäviralliset edustajat puolestaan seuraavat kokousta live-lähetyksenä erillään Ouluhallista.

Uusi tilanne on nähtävä mahdollisuutena, Riikka Pirkkalainen sanoo.

Majoituksen takia ei tarvitse toistaiseksi huolestua. 

– Uskon, että kaikki, jotka majoitusta tarvitsevat, sen saavat, Siira toteaa. 

Hän kertoo, että Oulun hotelleissa on vielä tilaa ja myös naapurikunnista löytyy majoituskapasiteettia. Siiran mukaan majoituksia varataan sitä mukaa, kun yhdistykset tekevät kokouksessaan valintoja ja jakavat puoluekokouspaikkoja. 

– Monilla venyivät koronan vuoksi kokoukset elokuulle, hän kertoo. 

Tänä vuonna puoluekokousinto nouseekin Siiran ja Talalan mukaan hieman totuttua myöhemmin, koska suurin osa piireistä pitää omia kokouksiaan vasta syksyllä.  

– Jännityksellä odotetaan puheenjohtajakisaa ja henkilövalintoja, Siira ja Talala pohtivat.  

PohjoisPohjanmaalla ollaan ylpeitä ja innostuneita mahdollisuudesta pitää puoluekokous. Piirin toiminnanjohtajan mukaan talkoolaisia on löytynyt jo hyvin, mutta lisää tarvitaan vielä.  

– Aiomme hieman käskyttää ja jakaa vastuita eri osastoille, Siira hymyilee.  

Talkoiden osa-alueista, kuten liikenteestä, ruokailusta ja järjestyksenvalvojista huolehtivat talkoovastaavat. 

Koronaviruksen toinen aalto on joidenkin arvioiden mukaan jo alkanut Suomessa. Naiset ovat kuitenkin puoluekokouksen suhteen luottavaisia.  

Muuttuvat olosuhteet on otettu kaksikon mukaan huomioon kaikessa suunnittelussa ja muutoksiin varaudutaan kaikilla mahdollisilla keinoilla. 

– Kyllä me uskomme, että puoluekokous saadaan järjestettyä, Talala ja Siira toteavat.