Kärnä esittää ajankohtaiskeskustelua Suomen päihdepolitiikasta – “Tutkimustieto näyttäisi tukevan ajatusta kannabiksen laillistamisesta“

Päihdepolitiikka


Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä esittää, että eduskunta kävisi ajankohtaiskeskustelun Suomen päihdepolitiikasta.

Kärnä arvioi, että Alkon monopoli näyttää tulleen tiensä päähän jo pelkästään EU:n säädösten takia.

– Miten tästä tulisi mennä eteenpäin? Samoin olisi hyvä keskustella, kuinka Suomi suhtautuu nuuskaan, jota myydään oikeastaan kaikissa naapurimaissamme eri nimikkeillä. Minkä ihmeen takia haluamme antaa verotulot nuuskasta muille maille ja hoitaa haitat täällä sitten itse? Eihän tällaisessa ole mitään järkeä, Kärnä ihmettelee kannanotossaan.

Tärkeänä keskustelunaiheena Kärnä pitää myös kannabista.

Kansanedustaja sanoo seuranneensa viikonloppuna suurella mielenkiinnolla vihreiden puoluekokousta viikonloppuna ja pitävänsä aivan selvää, että kannabiksen mahdollisesta laillistamisesta on käytävä kunnon keskustelu.

– Asiantuntijoiden näkökulmia tarvitaan puolesta ja vastaan, mutta nythän näyttää siltä, että THL on siirtynyt kannattamaan laillistamista. Olen myös vakuuttunut, että kannabis tulee lailliseksi jossain vaiheessa.

Kärnän mielestä kysymys onkin siitä, haluaako Suomi ajelehtia virrassa vain mukana, vai pitäisikö sen olla eturintamassa.

– Minulla on asiaan liittyen myös duubioita, mutta tutkimustieto näyttäisi tukevan ajatusta kannabiksen laillistamisesta. On myös hyvä kysyä, voitaisiinko kannabiksen kasvatuksella tuottaa elinvoimaa Suomen maaseudulle ja millä reunaehdoilla? Tai pitäisikö Alkon nimi muuttaa tulevaisuudessa ”Päihtiöksi”, josta voisi viinan lisäksi ostaa mietoja huumausaineita? Tästä kaikesta pitää nyt keskustella poliittisesti, Kärnä katsoo.

Kommentit (3)

 • Lukija24

  Kenen elämä on muuttunut paremmaksi marihuanalla ja muilla huumeilla?

  Kun ei ihminen kestä tietoisuutta niin siitä on paettava.
  Kannabis avaa portin pilviin ja pois todellisuudesta.
  Kun ihminen palaa todellisuuteen niin se on huonompi kuin ennen matkaa.
  Siispä hän pakenee uudelleen ja uudelleen kunnes ei enää osaa palatakaan.
  Pikkusormi kannabikseen kääritty koko käsi kohta annettu, elämä pilattu ambutoitu.
  Matti Toivola Sievi

 • Lukija21

  Kaikkeen sitä pitää tarttua kannatuksen säilyttämiseksi. Kun lukee kansanedustajien esityksiä, tulee väistämättä siihen johtopäätökseen, että pilven polttaminen on päättäjien keskuudessa jo laillistettu.

 • Lukija11

  Kenen elämä on muuttunut paremmaksi viinalla? Minä sitä yritin kokeilla, tilasin alkon nettikaupasta viinaa, mutta en sitten saanut sitä pikkukyläni alkosta ulos kun ei ollut henkkari mukana eikä minua tunnettu viinakaupassa (liian vähän käyntejä kai). Eli en toistaiseksi tiedä miten olisi elämä tästä raittiin surkeudesta parantunut. Liekö muuten nykyisen laittomuuspäihdepolitiikka onnistunut. Moniko rikollinen käyttäjä on putkassa parantunut tai sakkolappu kourassaan? Voisikohan kokeilla koko päihdepolitiikkaa koskevaa keskustelua. Onko rangaistus oikea keino elämän parantamiseen ja rikollisuuden kitkemiseen? Paraneeko monenkin elämä jos jokainen nikotinisti ja alkoholisti viedään keskitysleirille meidän kunnon ihmisten jaloista?

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen