Kalle Päätalon syntymästä 100 vuotta – tutkijat koolle Ouluun

Kirjallisuus

Kirjailija, professori Kalle Päätalon syntymästä tulee kuluneeksi ensi marraskuussa 100 vuotta.

Kunniatohtorinsa juhlavuoden kunniaksi Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta järjestää ”Kalle Päätalo tutkijoiden silmin” -symposiumin perjantaina 8.11.2019. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Oulun kaupunginkirjaston kanssa.

Symposiumissa tieteellisen puheenvuoron käyttävät muun muassa Kalle Päätalosta väitelleet filosofian tohtorit Ritva Ylönen ja Sari Keskimaa. Kirjallisuudentutkija, Päätalo-elämäkerturi Ritva Ylönen puhuu Iijoki-sarjasta lukijoiden mielen apteekkina ja suomen kielen tutkija Sari Keskimaa Iijoki-sarjasta kielentutkijan aarreaittana.

Päätalo-tohtoreiden lisäksi symposiumissa esiintyy suomen kielen professori Harri Mantila, joka puhuu aiheesta Rousto-Ville, mies ja murre. Suomen kielen yliopistonlehtori Maija Saviniemi tarkastelee käänteishuumoria Loimujen aikaan -teoksessa. Filosofian lisensiaatti, tohtorikoulutettava Matti Leiviskä tarkastelee historiantutkijan näkökulmasta Päätalon teoksia historiallisena aineistona. Lääketieteen tohtori, sisätautiopin emeritusprofessori Jukka Mustonen esitelmöi aiheesta Päätalon tuotannon sisällöt lääketieteellisestä näkökulmasta ja filosofian tohtori, historiantutkija Pekka Kaarninen Päätalon tuotannon pohjalta tehdyistä elokuvista.

Kirjailijan omaiset Riitta Päätalo ja Vilja Päätalo ovat lupautuneet pitämään symposiumissa puheenvuoron siitä, miltä tuntuu, kun oma isä ja isoisä on tutkimuskohteena. Symposiumin päättää filosofian tohtori, professori, dosentti Sanna Karkulehdon kommenttipuheenvuoro kirjallisuudentutkijan näkökulmasta.

Päätalo on Suomen luetuimpia kirjailijoita, mutta kriitikot eivät häntä aikanaan arvostaneet.

”Päätalo kuvasi kirjoissaan yksityiskohtaisesti kokonaisen aikakauden ihmisineen, kulttuureineen ja puhetapoineen. Päätalo ansaitsee tapahtuman jo sen takia, että hän on suomalaisille niin tärkeä kirjailija. Tutkimuksen avulla voidaan valottaa tuotannon yksityiskohtia ja samalla suosion syitä”, filosofian tohtori Sari Keskimaa Oulun yliopistosta sanoo.

Kalle Päätalo syntyi Taivalkoskella 11.11.1919. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään hän toimi rakennusmestarina. Hänen päätyönään pidetään omaelämäkerrallista Iijoki-sarjaa. Kirjailija sai professorin arvonimen vuonna 1978, ja hänet promovoitiin Oulun yliopiston humanistisen tiedekunnan kunniatohtoriksi kesäkuussa 1994.