Kaikkonen eduskuntaryhmän talvikokouksessa: –Syyllisten hakeminen ei auta Suomen ongelmien ratkaisemisessa–

”SDP:n yksityistämispelottelu aliarvioi suomalaisia”
Keskusta

Keskustan eduskuntaryhmä on puheenjohtajansa Antti Kaikkosen mukaan aloittanut hyvissä ajoin puoliväliriiheen valmistautumisen.

Kaikkonen muistutti ryhmän talvikokouksessa, että talousluvut ovat kääntyneet jo nyt parempaan suuntaan, mutta työ on vielä pahasti kesken.

– Keskeinen tavoite meille on varmistaa, että Suomen nousu jatkuu. Haluamme saada lisää kasvua panostamalla osaamiseen ja inventointeihin sekä rakenteellisiin uudistuksiin, ei leikkaamisella, hän painotti.
 
Talouskasvun myönteiset merkit ovat Kaikkosen mukaan nähtävissä monilla eri sektoreilla.

– Meri- ja autoteollisuudessa tilauskirjat täyttyvät. Tilanne on edelleen kohentunut palvelualoilla ja rakentamisessa. Biotaloudesta kuuluu lupaavia uutisia. Myös kuluttajien luottamus omaan talouteen on vahvistunut, hän luetteli avauspuheessaan.

Talouskäänteen edellytyksenä Kaikkonen piti pitkien neuvottelujen jälkeen aikaansaatua kilpailukykysopimusta.

 – Jokainen voi pohtia, missä jamassa Suomi olisi nyt, jos sopimaan ei olisi pystytty. Suomalaiset työntekijät ansaitsevat kiitoksen poikkeuksellisesta vastaantulosta. Kilpailukykysopimus on koko Euroopankin mittakaavassa ainutlaatuinen.
 
Eduskuntaryhmälle Kaikkonen painotti, että uudistuksia ei tehdä uudistusten takia vaan turvallisen muutoksen vuoksi.

– Yhteiskunnallisen päätöksenteon on perustuttava avoimeen keskusteluun, yhdessä sopimiseen ja reiluihin toimintatapoihin. Tämä pätee niin keskustan sisäiseen toimintaan kuin koko hallituksen toimintaan.

– Syyllisten hakeminen ei auta Suomen ongelmien ratkaisemisessa eikä puolueiden kahakointi lisää ihmisten luottamusta päätöksentekoon, hän muistutti viime aikojen nokitteluista puolueiden välillä.

Nykyinen hallituskokoonpano ei Kaikkosen mukaan perustu välttämättä tosirakkauteen.

– Sen sijaan se selkeästi perustuu vaalitulokseen, kansalaisten tahtoon Suomen suunnasta.  Mutta oli rakkautta enemmän tai vähemmän, jotta toimintakyky säilyy, hallituksen on pidettävä yhtä niin myötä- kuin vastamäessä.

Leipäjonot ovat olleet pitkät jo vuosikausia. Tähän tarvitaan korjausliikettä.

Antti Kaikkonen

 
Kaikkonen muistutti ryhmää myös siitä, että kaikki eivät ole päässeet nauttimaan talouden käänteestä.

– Kun teimme eduskuntaryhmänä eilen vierailuja työpaikoille, oppilaitoksiin ja järjestöihin, oli oma ryhmäni tutustumassa Heikki Hurstin ruuanjakelupisteessä leipäjonojen arkeen.

– Leipäjonot ovat olleet pitkät jo vuosikausia. Vaikka työttömyys nyt viimein alenee, on meillä valtava joukko ihmisiä, joilla toimeentulo on tosi tiukalla. Tähän tarvitaan korjausliikettä, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Mitä useampi tämän ymmärtää, sen lähempänä muutos on.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja nosti esille myös alkaneen kevätkauden kovimman haasteen eli sote-uudistuksen ja siihen saumattomasti kytkeytyvän maakuntauudistuksen.

– Suomalaisille annetusta huolenpitolupauksesta on pidettävä kiinni. Reilu neljä vuotta sitten esittämällämme kotikunta-maakuntamallilla parannetaan nimenomaan perusterveydenhuoltoa ja varmistetaan sujuva hoito ilman luukulta toiselle pompottelua.

Kaikkonen muistutti joidenkin puolueiden harrastaman pelottelun olevan lähinnä politikointia.

Paljon parjatun valinnanvapauden lisääminen on vain yksi väline näiden tavoitteiden toteutumiseksi.

– SDP:n yksityistämispelottelu aliarvioi suomalaisia. Median kautta eilen SDP:n puoluekokousta seuranneena täytyy muutenkin hieman ihmetellä sitä henkeä, joka naapurilla Lahden puoluekokouksessa näyttää olevan.

– Se perustuu yllättävän paljon nykyhallituksen demonisoimiseen ja pelotteluun. Ikään kuin maailmanloppu olisi tulossa, jos ihmiset eivät nyt ymmärrä äänestää demareita.