"Kaikkialla, kaikkea, kaikille", tiivistää raportti Euroopan huumetilanteen – Suomesta nousivat esille lisääntyneet hiv-tartunnat
Euroopan huumetilannetta valottava tuore raportti nostaa esille tukun huolia. Raportissa kerrotaan, että Euroopassa huumausaineita on runsaasti saatavilla kaikissa ainetyypeissä. Lisäksi huumeiden tuotanto laajenee ja monimutkaistuu entisestään.
Raportin on tehnyt Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus (EMCDDA).
Keskuksen johtajan Alexis Goosdeelin mukaan tämänvuotinen raportti on karu muistutus siitä, että huumeongelmia esiintyy kaikkialla yhteiskunnassa.
– Se voidaan tiivistää seuraavasti: Kaikkialla, kaikkea, kaikille. Vakiintuneita huumeita on nyt laajasti saatavilla, ja uusia, vahvoja aineita ilmestyy edelleen. Huumemarkkinoilla voi esiintyä lähes mitä tahansa ainetta, jolla on psykoaktiivisia ominaisuuksia, usein väärin merkittynä tai sekoitettuna, Goosdeel kertoo tiedotteessa.
Goosdeelin mukaan huumeet altistavat kansalaisia entistä enemmän huumeisiin liittyvälle väkivallalle ja sen seurauksille.
Sisäasioista vastaava Euroopan komission jäsen Ylva Johansson puolestaan painottaa huumausaineisiin liittyvän järjestäytyneen rikollisuuden olevan suuri uhka.
– Olen syvästi huolissani siitä, että Euroopassa nykyisin käytettävät aineet voivat olla terveydelle vieläkin haitallisempia kuin aiemmin. — Äskettäisillä vierailuillani Euroopan merisatamiin ja Latinalaiseen Amerikkaan kävi selväksi, että huumekauppiaat jatkavat soluttautumista toimitusketjuihin, käyttävät työntekijöitä hyväksi ja vaikuttavat kielteisesti yhteisöihin väkivallan ja korruption kautta, hän sanoo tiedotteessa.
Raportin mukaan huumeita pistämällä käyttävillä havaitut uudet hiv-tartunnat ovat laskusuunnassa Euroopan laajuisesti.
Raportissa kuitenkin nostetaan esille, että Suomessa hiv-tartunnat pistämällä huumeita käyttäneiden keskuudessa ovat olleet noususuunnassa pääkaupunkiseudulla.
Sen mukaan pistämällä huumeita käyttävillä diagnosoitiin 23 hiv-tartuntaa vuosina 2018–2022, kun taas 2012–2017 tartuntoja diagnosoitiin vuosittain 0–2.
Raportissa peräänkuulutetaan lisätoimia, jotta hiv-tartuntojen leviäminen pistämällä saataisiin estettyä.
Hivpoint kertoi toukokuun lopulla, että vuosina 2020–2023 Suomessa pääkaupunkiseudulla on todettu useita kymmeniä hiv-tartuntoja pistämällä aineita käyttävillä. Hivpoint luonnehti määrää poikkeukselliseksi.
Hivpointin mukaan tartunnat on löydetty varhaisessa vaiheessa, mikä viittaa käynnissä olevaan epidemiaan.
– Hiv-infektion alkuvaiheessa virusmäärät ovat usein korkealla ja jatkotartuntojen riski kasvaa, sen tiedotteessa sanottiin.
Hivpoint kertoo, että asiantuntijoiden mukaan kohderyhmää ei testata tällä hetkellä tarpeeksi, jotta todellinen hiv-tilanne tiedettäisiin.
Kannabis on yhä Euroopan eniten käytetty laiton huumausaine. Sitä käytti viime vuonna arviolta kahdeksan prosenttia (22,6 miljoonaa) eurooppalaisista 15–64-vuotiaista aikuisista.
Toissa vuonna EU:ssa takavarikoidun hasiksen ja marihuanan määrät olivat korkeimmillaan kymmeneen vuoteen. Monissa Euroopan maissa kannabiksen käytöstä ei rankaista.
Uudet kannabistuotteet aiheuttavat raportin mukaan haasteita kansanterveydelle.
– Joitakin laittomilla markkinoilla luonnollisena kannabiksena myytäviä tuotteita on voitu väärentää voimakkailla synteettisillä kannabinoideilla, mikä aiheuttaa myrkytysriskin. Erittäin voimakkaat uutteet ja syötävät tuotteet on myös yhdistetty sairaaloiden päivystyksissä esiintyneisiin akuutteihin myrkytyksiin, raportissa sanotaan.
Raportissa kerrotaan viiden EU:n jäsenvaltion (Hollanti, Luxemburg, Malta, Saksa ja Tshekki) sekä Sveitsin olevan ottamassa käyttöön tai suunnittelevan ottavansa käyttöön uusia toimintamalleja viihdekäyttöön tarkoitetun kannabiksen tarjonnan sääntelyyn.
Raportin mukaan heroiini on yhä Euroopan yleisimmin käytetty laiton opioidi. Toissa vuonna EU:n jäsenvaltioiden takavarikoiman heroiinin määrä yli kaksinkertaistui 9,5 tonniin, ja Turkki takavarikoi ennätykselliset 22,2 tonnia.
– Lähes kaikki Euroopassa kulutettu heroiini on peräisin Afganistanista, jossa Taleban ilmoitti huhtikuussa 2022 kieltävänsä oopiumiunikon viljelyn. Vaikka on liian aikaista sanoa, miten kielto vaikuttaa Euroopan heroiinimarkkinoihin, tämän huumeen saatavuuden heikkenemisen pelätään voivan aiheuttaa synteettisten opioidien tarjonnan ja kysynnän kasvua, raportissa sanotaan.
Raportin mukaan monet synteettiset opioidit ovat erittäin voimakkaita ja aiheuttavat myrkytys- ja hengenvaaran.
– Tuhansien annosten tuottamiseen tarvitaan vain pieniä määriä, minkä vuoksi ne voivat olla tuottoisa aine järjestäytyneille rikollisryhmille, raportissa sanotaan.
Euroopan huumemarkkinoille ilmestyy raportin mukaan jatkuvasti uusia, valvomattomia synteettisiä opioideja.
Uudet synteettiset opioidit on yhdistetty yliannostuskuolemien lisääntymiseen Baltian maissa. Virossa on havaittu uusia synteettisiä opioideja seoksissa, jotka sisältävät bentsodiatsepiiniä ja eläimille tarkoitettua rauhoittavaa ainetta ksylatsiiniä.