Kahdesta Ivalossa vierailevasta kiinalaisturistista otettiin koronavirusnäytteet

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri rauhoittelee huolia – ”Henkilöt ovat hyväkuntoisia, todennäköisesti taustalla on joku muu normaali tauti”
Koronavirus

Kaksi Wuhanista saapunutta kiinalaista on hakeutunut viime yönä Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden vuoksi.

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas kertoo STT:lle, että potilaista on otettu koronavirusnäytteet, jotka lähetetään Helsinkiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) analysoitaviksi.

Broas toppuuttelee panikointia tautiepäilyihin liittyen.

– Tämä on normaali toimintaohje, että jos henkilöllä on Wuhan-historia parin viikon sisällä, ja heillä on hengitysinfektio-oireita, silloin otetaan näytteet ja arvioidaan, voiko olla kyseessä koronavirus. Todennäköisesti taustalla on joku muu normaali tauti, hän sanoo.

Broasin mukaan suomalaisten ei ole missään nimessä tarvetta olla huolissaan.

– Ensinnäkin nämä ohjeistukset toimivat erittäin hyvin kaikissa sairaanhoitopiireissä eli uutta koronavirustakin ajatellen ohjeistukset ovat olleet käytettävissä kaikissa terveyskeskuksissa ja yksityisillä terveysasemilla. Meillä on myös THL:n toimesta olemassa virukseen liittyvä laboratoriodiagnostiikka.

Broasin tietojen mukaan hoitoon hakeutuneet kiinalaiset ovat saapuneet Suomeen kaksi päivää sitten.
Lääkäri ei kerro potilaiden ikää tai sukupuolta.

– Henkilöt ovat hyväkuntoisia. Toisella on lievää flunssanoiretta, ja toinen kokee väsymystä ja sairaudentuntoa. Ja vaikka he ovat Wuhanista, taustalla on tietysti leegio tavallisia tauteja.

Ainakaan tällä hetkellä ei ole tiedossa muita koronavirusepäilyjä. Lapissa matkailusesonki on kiihkeimmillään, ja nyt vietettävä kiinalainen uusivuosi näkyy pohjoisessa selkeästi.

Ivalon koronavirusepäilyistä kertoi ensimmäisenä Svenska Yle .