Jumiutuneeseen gallup-kannatukseen ei pidä tyytyä, keskustan kansanedustajat vannovat – "Meidän pitää kertoa vaihtoehtoja"
Keskustan gallup-kannatus näyttää vakiintuneen 12–13 prosentin tuntumaan, mutta keskustan kansanedustajien mukaan siihen ei pidä tyytyä.
Neljä keskustan kansanedustajaa korosti puolueen eduskuntaryhmän kesäkouksessa Seinäjoella Suomenmaalle, että parempaa kohti täytyy pyrkiä pitkäjänteisesti.
Keskusta oli puolueista neljäntenä Helsingin Sanomien tuoreessa gallupissa 12,9 prosentin kannatuksellaan. Nousua oli hienoiset 0,3 prosenttiyksikköä.
Keskustan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Petri Honkosen mukaan tulos osoittaa, että keskustalla on vahva pohjakannatus, joka riittää nyt nähtäville lukemille. Parempaan kuitenkin pystytään, hän näkee.
– Kuntavaaleissa kannatus oli vahvempi kuin gallupeissa. Ihmiset odottavat, että me kerromme vaihtoehtoja. Kuntavaaleissa siinä onnistuttiin ja niin pitää onnistua jatkossakin.
Honkosen mukaan yksittäisistä gallupeista ei pidä kuitenkaan vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Keskustan pitää hänen mielestään keskittyä nyt rauhassa omaan tekemiseensä ja vahvaan ohjelmatyöhön.
– Realistisen talous-, työllisyys- ja ilmastopolitiikan puolustaminen hallituksessa on keskustan tehtävä. Sitä meidän täytyy tehdä pitkäjänteisesti.
Kansanedustaja Hilkka Kempin mielestä keskustan ei pidä lähteä mukaan ääripäiden väliseen kilpahuutoon ja populistiseen politiikkaan.
Hän uskoo, että Suomessa on edelleen tilausta poliittisen kentän keskialuetta edustavalle puolueelle. Keskustalla on Kempin mielestä siihen paljon annettavaa.
– Esimerkiksi tämän hetkinen kansianvälinen tilanne ja Afganistanin kriisi ruokkivat helposti populismia. Se saa poliittisen ilmapiirin kärjistymään. Toivon, että keskusta ei ole se puolue, joka kärjistää, vaan ajattelee demokratian ja kehitysyhteistyön kannalta asioita.
Jotain oikeaakin keskusta on Kempin mukaan tehnyt, sillä kannatus on vakiintunut ja jopa hienoisessa nousussa. Keskustan pitää hänen mielestään jatkaa rohkeasti talous- ja työllisyyspolitiikkansa puolustamista.
– Toivon myös, että sivistyspolitiikkaan liittyvät keskustan teot näkyisivät paremmin. Siinä riittää tehtävää.
Kansanedustaja Jouni Ovaskan mukaan keskustan ei pidä kaihtaa vaikeitakaan puheenaiheita. Syksyllä politiikassa tunteita saattavat nostattaa esimerkiksi työllisyys, talous, ilmastonmuutos ja maahanmuutto.
– Keskustan pitää saada näistä teemoista omia avauksia ja puolustaa niitä rohkeasti. On hyvä, että esimerkiksi täällä on noussut keskusteluun maahanmuuttopolitiikka.
Ovaskan mielestä suomalaiset eivät tiedä tarpeeksi hyvin, mitä keskusta on mistäkin asioista mieltä.
– Mielikuvaa vasemmistohallituksesta on rummutettu paljon, vaikka se ei pidä monelta osin paikkaansa. Jokaisen kansanedustajan ja poliitikon pitää tehdä läksynsä ja huolehtia siitä, että keskustan kädenjälki näkyy ja kuuluu.
Saadaanko keskustan kannatusta sitten nousuun vielä tällä vaalikaudella?
Kansanedustaja Mikko Savola haluaa olla asian suhteen realisti. Hänen mielestään näyttää vahvasti siltä, että keskusta menee nykyisenlaisilla lukemilla tämän vaalikauden loppuun saakka.
– Tämä tilanne ei helposti muutu. Keskustan tulevaisuutta täytyy miettiä kunnolla eduskuntavaalien jälkeen. Nyt näyttää siltä, että tämä vaalikausi mennään näillä lukemilla.
Savola kuitenkin korostaa, että töitä kannatuksen eteen täytyy tehdä jatkuvasti. Suunta voidaan hänen mielestään kääntää ennen kaikkea uskottavalla talouspolitiikalla.
– Meitä syö tämä hallituspohja, se on meille haasteellinen. Mutta täytyy muistaa, että me olemme vastavoima tässä hallituksessa. Ilman keskustaa hallitus olisi tehnyt aika erilaisia päätöksiä yrittäjyyteen, työllisyyteen ja ilmastoon liittyvissä aiheissa. Se näkökulma pitää käyttää ja hyödyntää keskustassa.