IS: Niinistö esitti pahan kysymyksen EU:lle

Hybridivaikuttaminen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti Valko-Venäjän ja Puolan välisen rajan pahan tilanteen esiin puheessaan suomalaisille ja ruotsalaisille kriisivalmiusasiantuntijoille, kertoo Ilta-Sanomat.

– Meidän on oltava rehellisiä itsellemme ja esitettävä kysymys: pystymmekö samanaikaisesti pitämään kiinni sekä turvallisuudestamme että arvoistamme, kun kohtaamme tietoista pahantahtoista toimintaa? Tämä on todellinen dilemma. Pelkään, että helppoja vastauksia ei ole, Niinistö jatkoi.

Flunssaa potevan presidentin puolesta puheen Espoon Hanasaaressa piti hänen kansliapäällikkönsä Hiski Haukkala.

Niinistön mukaan globaali toimintaympäristö on käynyt ”epävarmaksi ja hermostuneeksi”. Eteen tulee yhä enemmän tilanteita, jotka eivät ole mustavalkoisia.

– Vuosikymmeniä sitten tehdyt sopimukset ovat alttiita hybridivaikuttamiselle ja hyväksikäytölle, Niinistö arvioi.

Niinistö käsitteli tiistain puheessaan myös Suomen ja Ruotsin sotilaallisen yhteistyön syventämistä.

Niinistön mukaan Ruotsi on Suomen tärkein kahdenvälinen kumppani, ja Suomi on valmis jatkamaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön edistämistä Ruotsin kanssa ilman ennakkoon asetettuja rajoitteita.

– Kun yhteydet ja yhteistyö ovat laaja-alaisia, pienenee riski sille, että varautuisimme vain kaikkein todennäköisimpään tai ensimmäisenä mieleen tulevaan kriisiin. Seuraavakin kriisi voi ottaa mustan joutsenen muodon: olla jotain vaikutuksiltaan suurta, mitä emme osaa odottaa, Niinistö luonnehti.