Ilmoittautumispakko, 500 hengen ”lohkot” ja karsittu ohjelma – koronarajoitukset mullistavat keskustan puoluekokouksen

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen uskoo, että puoluekokouksen taika syntyy tällä kertaa uusista asioista.
Keskusta

Lippumarssit, maakuntalaulut, apilaystävien tapaamiset ja halaamiset.

Tuhansia osallistujia keräävät keskustan puoluekokoukset ovat perinteisesti massatapahtumia, joissa piisaa tunnetta – tiukoista linjaväännöistä ja henkilövalinnoista puhumattakaan.

Jos jättikokoukset ovat normaalioloissa edellyttäneet järjestäjiltä äärimmäistä venymistä, koronarajoitusten pilkuntarkan noudattamisen voisi kuvitella olevan logistinen painajainen.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen myöntää, että hiipuva – mutta vaikeasti ennustettava – koronavirus pitää puoluekokouksen järjestäjät varpaillaan.

Hän muistuttaa, että puoluehallituksella on vielä oikeus muokata kokousjärjestelyitä, jos viranomaisohjeet muuttuvat.

Keskusta lykkäsi kokoustaan jo kertaalleen kesäkuulta syyskuun ensimmäiselle viikonlopulle epidemian takia.

Tällä kertaa kaikilta puoluekokousvierailta edellytetään ennakkoilmoittautumista. Sen mahdollistaa koronakriisin takia säädetty poikkeuslaki.

Ouluhallin pihaan ei siis kannata kurvata hetken mielijohteesta, sillä sisään ei ole asiaa.

Sekä äänivaltaiset että epäviralliset kokousedustajat voivat ilmoittautua puoluekokoukseen ensi viikosta alkaen keskustan verkkosivuilla. Ilmoittautumisen takaraja on perjantaina 28. elokuuta.

Ouluhalli jaetaan puoluekokousta varten 500 henkilön ”lohkoihin”, joilla jokaisella on omat sisäänkäyntinsä, saniteettitilansa, infopisteensä ja muut palvelunsa.

Puoluesihteeri Pirkkalainen uskoo, että kaikki äänivaltaiset edustajat saadaan mahtumaan sisälle halliin. Alustavien kaavailujen mukaan halliin saadaan mahtumaan neljä 500 hengen ”lohkoa”.

Olennaista on, etteivät eri ”lohkot” pääse missään vaiheessa sekoittumaan keskenään.

Ääni- ja puheoikeuden toteutuminen kuitenkin taataan kaikissa tilanteissa, Pirkkalainen vakuuttaa.

Epäviralliset edustajat puolestaan seuraavat kokousta live-lähetyksenä erillään Ouluhallista.

Pirkkalainen kannustaa kaikkia jäsenyhdistyksiä lähettämään paikalle äänivaltaisia edustajia koronaepidemiasta huolimatta.

– Äänivaltaisten ei kannata pohdiskella, pitäisikö Ouluun lähteä. Toivon heitä paikalle sankoin joukoin!

Puoluesihteeri korostaa, että osallistujien terveydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen on järjestäjien keskeisin tehtävä.

Epävirallisia edustajia Pirkkalainen kehottaa miettimään, onko kokousta mukavampi seurata kotisohvalta live-lähetyksen kautta vai erikseen varatussa kokoustilassa jossain päin Oulua.

Pirkkalainen kokee, että syyskuun puoluekokouksen ”taika” pitää löytää uudenlaisista asioista.

Koska tarpeettomia fyysisiä kontakteja pitää välttää, esimerkiksi kansanpuvuissa kuljettava lippumarssi pitää todennäköisesti jättää väliin.

Koronarajoituksista johtuen myöskään erinäiset yhdistykset eivät pääse esittelemään toimintaansa yhteisissä tiloissa.

– Vaikka joudumme tällä kertaa luopumaan monelle tärkeistä perinteistä, myös erilainen puoluekokous voi olla hieno tapahtuma, Pirkkalainen sanoo.

– Uusi tilanne on nähtävä mahdollisuutena. Toivon, että kaikki tulevat paikalle luottavaisin mielin. Tiedossa on kaikesta huolimatta mielenkiintoisia keskusteluita, henkilövalintoja ja mahdollisuuksia päästä linjaamaan keskustan politiikkaa.