IL: Keskustan Kärnä ruoti Unkarin uutta lakia, kutsuttiin heti suurlähetystöön – "kova on seulonta"

Politiikka

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on saanut kutsun Unkarin suurlähettilään pakeille tuoreen eduskuntapuheenvuoronsa jälkeen.

Tapauksesta kertoo Iltalehti.

Eduskunnassa kiisteltiin keskiviikkona siitä, pitäisikö maahanmuuttajia vieraslajeihin rinnastaneen perussuomalaisten Juha Mäenpään syytesuoja poistaa.

Kärnä käytti Unkaria esimerkkinä epätoivottavasta kehityksestä. Keskustalaisen mukaan kansanedustajan syytesuojalle on olemassa vahvat perusteet.

– Meillä voi tässä maassa tulevaisuudessa olla monenlaisia hallituksia, jotka voivat kriminalisoida erilaisia asioita normaalissa lainsäätämisjärjestyksessä. Otan tässä esimerkiksi vaikkapa nyt Unkarin, jossa maaliskuussa säädettiin sellainen laki, jossa Unkarin hallituksen koronatoimien kritisoinnista saattoi saada jopa viisi vuotta vankeutta. Siksi katson, että mikäli tällaisessa päiväsakkotapauksessa lähtisimme murtamaan syytesuojaa, olisimme hyvin kaltevalla pinnalla, joka voi johtaa pahimmillaan sellaisiin vaikutuksiin ja seurauksiin, joita kukaan demokratiaa rakastava kansalainen ei toivo. 

Kärnä kertoo, että kaksi tuntia puheenvuoron jälkeen hänen sähköpostiinsa kilahti moittiva viesti Unkarin suurlähettiläältä György Urkutilta.

Urkutin mukaan Kärnän puhe puheet olivat ”perusteettomia ja vääriä”.

– Kova on seulonta, jos saman tien pärähtää sähköpostia, kun kansanedustaja mainitsee istuntosalissa Unkarin, Kärnä sanoo.

Kärnä aikoo suunnata suurlähetystöön, kun sinne kerta kutsutaan.

Hän kuitenkin pitää Unkarin suurlähettilään toimintaa erikoisena.

Kärnästä tapaus ”sopii hyvin Unkarin nykyiseen tyyliin”.