HUSin Lehtonen Ylellä: Rokotettujen testaamista kannattaisi lisätä – "Tartuntoja jää piiloon"

Koronavirus

Koronarokotteen saaneita lieväoireisia ei tällä hetkellä ohjata koronatestiin, mutta tilanteen pitäisi muuttua, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Ylellä.

Lehtonen muistuttaa, että rokotetulla on sitä suurempi mahdollisuus saada koronatartunta mitä kauemmin hänen saamastaan toisesta rokotteesta on kulunut.

Siksi rokotettujen testaamista kannattaisi Lehtosen mukaan lisätä yhä pahenevassa koronatilanteessa.

– Jos rokotettuja ei testata, nämä tartunnat eivät jää kiinni, eli siinä mielessä testaamisen lisääminen olisi minusta perusteltua, Lehtonen summaa.

Lieväoireisten rokotettujen testaamisella pyrittäisiin Lehtosen mukaan tartuntaketjujen katkaisemiseen. Se auttaisi pitämään epidemiatilannetta kurissa.

Tällä hetkellä esimerkiksi THL suosittelee koronatestejä ensisijaisesti rokottamattomille ja yhden rokotuksen saaneille sekä vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluville, jos he ovat altistuneet tai heillä on oireita. Myöskään alle 12-vuotiaiden ei sairastuttuaan aina tarvitse käydä koronatestissä.

– Syksyn aikana meillä on ehkä järjestelmä vähän rapistunut, kun testausta on vähennetty. Sen vuoksi tartuntoja jää piiloon ja se vaikeuttaa tartuntaketjujen katkaisemista, joka puolestaan näkyy sitten tartuntamäärien kasvuna sekä sairaalahoitoon joutuvien potilaiden määrän lisääntymisenä.

Rokotettujen testaaminen antaisi Lehtosen mukaan tärkeää tietoa myös rokotteiden tehon kestosta.

– Se antaa tilannekuvan siitä, mikä rokotusten teho on, eli missä vaiheessa niitä kolmosrokotuksia olisi syytä väestölle antaa.

Terveydenhuollon kapasiteetit eivät kuitenkaan riitä kaikkien hengitystieoireisten testaamiseen. Lehtosen mukaan testejä voitaisiin tehdä niille, joilla on kulunut neljä kuukautta toisen rokoteannoksen saamisesta.