HS: Soten aikataulupaine kiristää hermoja eduskunnassa – etenkin keskusta näkee tahallista jarruttamista

Sote-uudistus

Sote kiristää jälleen eduskunnassa tunnelmia, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan hallituspuolueista etenkin keskusta näkee tahallista jarruttamista ja oppositio puolestaan hoputtamista ja painostamista.

Hallituksen tavoitteena on ollut, että eduskunta saisi lait sotesta ja hyvinvointialueiden perustamisesta voimaan ennen kesätaukoaan.

Lakipaketin eduskuntakäsittely on parhaillaan menossa, mutta osa valiokunnista haluaisi odottaa perustuslaillista tulkintaa ennen omaa lausuntoaan.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) sanoo HS:lle, että perustuslakivaliokunta tarvitsee vielä ainakin 3–4 viikkoa ennen kuin lausunto valmistuu.

– Ongelma on se, että kuulemamme asiantuntijat ovat samoja kuin kriisiajan lainsäädännössä. Heitä on vähän, ja olemme kuormittaneet heitä tosi paljon, Rinne toteaa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) on asettanut aiemmin tavoitteeksi, että valiokuntien lausunnot valmistuvat tämän viikon perjantaihin mennessä.

HS kirjoittaa, että Lohi vei asian viime viikolla eduskunnan puhemiesneuvostoon. Lehden mukaan sen keskusteluissa todettiin, että muiden valiokuntien ei tarvitse odottaa perustuslakivaliokunnan lausuntoa ennen oman lausuntonsa antamista.

Kuitenkin esimerkiksi valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) ja lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Mari (ps.) kertovat, että valiokunnat haluaisivat odottaa perustuslaillisen tulkinnan ennen omien lausuntojensa valmistumista.